Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

SMRDLJIVE NOGE ODOLJENA

Za odoljen se i kod nas sve češće upotrebljava prilagođeni latinski naziv valerijana od latinskog Valeriana officinalis L.

Photobucket

To je pokrupna i povelika biljka mokrih terena, moćne stabljike i listova, bijelog (a ne ljubičastog kao kod štampara iliti tiskara) cvijeta s laganim roskastim prelivom, raskošno razbacana duž šumskih potoka. Kad je iščupate ili otkopate ne možete vjerovati da se tolika biljka oslanja na tako beznačajno mali podanak okićen tankim korijenjem. I ta mala stopica s korijenjem je upravo ono što nam treba i zbog čega uništimo raskoš nadzemnog dijela biljke. I uvijek mi je žao kad to uradim.
Taj zemljom zamrljani dio podzemlja usput rečeno se veoma teško pere od zemlje, pri sušenju su još više skupi i od toga s određeno procentnim alkoholom pripremate kapi valerijane. Jedna važna gospođa mi je jednom prilikom rekla da ne troši ljekovito bilje nego klasične lijekove i kao jedan od tih klasika navela kapi valerijane. Bila je vrlo samouvjerena pa mi bilo žao da joj kažem kako je valerijana biljka bez obzira što ima oblik kapi.
Valerijana je u stvari aromatska biljka i sasvim ugodno miriše dok je korijen svjež. Što suhi korijen više stari poprima smrad smrdljivih nogu. Po tom ćete znati da li ste kupili dobru ili staru valerijanu.
Osim smrada nogu valerijana nema ništa s nogama
O smradu nogu se brine u prvom redu sapun i voda, pa onda određeno bilje koje ima antimikotično djelovanje i pamučne čarape ( metro gospodini će se morati odreći lijepe sintetike). Malo upozorenje u dane minusa osobama smrdljivih nogu. Neoprane noge puno brže i lakše dobiju promrzline od opranih. Neke od ovih osoba su se sigurno već u to uvjerile.
Dakle valerijana se brine radije o glavi, odnosno o misaonom haosu koji nas čini nervoznim, histeričnim, frustriranim i napornim za okolinu. Upravo je taj misaoni nered krivac i za nesanice pa valerijana služi da uljuljka te misli i priušti nam san. Tako smanjuje nadražljivost centralnog nervnog sistema i oslobađa ga za funkcionalnije djelovanje.
Općenito valerijana ne voli nikakvu nadražljivost i razdražljivost pa tako opušta grčeve glatke muskulature što pomaže kod grčeva u želucu i crijevima, popuštanju „stezanja oko srca“, odnosno nervoze srca, ubrzanog bila, a i razdražljivost usljed pojačanog rada štitne žlijezde. Čak ni službena medicina ne zaobilazi ovu biljku. Možda i bi rado, ali ne može.
Ipak ono što službena medicina često ne zna je da valerijana dugom upotrebom stvara ovisnost, a to znači da ne smije postojati kontinuitet u korištenju valerijane. Mora se s vremena na vrijeme pauzirati, makar samo zbog toga da stvorena ovisnost ne umanji njeno djelovanje.
U pauzi pokušajte mirisati nečije smrdljive noge sretan. Možda pomogne.


Post je objavljen 20.12.2007. u 22:13 sati.