Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Don Boscova priprava na Božić



Godine 1859. u don Boscovom su đačkom domu u Valdoccu bili već brojni dječaci. I dok su u ono vrijeme ljetni školski praznici znali trajati dulje negoli je to uobičajeno danas u našim krajevima, za Božić su njegovi odgajanici ostajali u domu, ne odlazeći svojim kućama. Vjerojatno su razlozi za to bili višestruki. Možemo tako pretpostaviti kako je zimi bilo teško putovati jer u ono vrijeme nije bilo automobila i autobusa, željeznice su bile vrlo rijetke, a putovanje kočijama koje su vukli konji zahtijevalo je i dosta novca i puno vremena. Don Boscovi su dječaci ponajviše bili iz siromašnih obitelji, a i sâm don Bosco je imao velikih poteškoća kako da se u toj situaciji pobrine za istina skromne, ali ipak redovite obroke i odjeću, a koliko je to bilo moguće i najnužnije grijanje prostorija. Pred Božić te godine organizirana je, kao i uvijek, Božićna devetnica. Dječaci su tada uz rano ustajanje, školu, učenje i igru, bili poticani i na posebnu pripravu na nadolazeće blagdane.

Plač napuštenog djeteta

Uoči početka devetnice, navečer 15. prosinca, don Bosco je svojim dječacima prije spavanja kao i uvijek, uputio nekoliko riječi. Na početku im je rekao:

Sutra započinje božićna devetnica. Priča se da je nekog dana neki vjernik koji je gajio pobožnost prema djetetu Isusu, putujući šumom u zimsko vrijeme, čuo nešto poput dječjeg plača. Uputio se u šumu prema mjestu odakle je dolazio glas i odjednom ugledao prekrasno dijete kako plače. Pun samilosti reče: "Siromašno dijete, kako to da si tu, tako napušteno u ovom snijegu?" - Dijete mu odgovori: "Jao! Kako da ne plačem, kad vidim kako su me svi napustili i nitko nema samilosti prema meni?" - Rekavši to nestade. Tada je taj dobri putnik shvatio da je to dijete bio sâm Isus, koji se potužio na ljudsku nezahvalnost i hladnoću. To sam vam ispričao zato da se pobrinemo kako se Isus ne bi morao potužiti na nas. Pripravimo se stoga dobro na ovu devetnicu.

Na kraju je don Bosco još preporučio svojim dječacima:

Često se prisjetite Djeteta Isusa, ljubavi koju vam iskazuje i dokaza koji vam je dao o svojoj ljubavi sve do toga da je umro za vas. Ujutro se ustanite odmah na glas zvona, a osjetivši hladnoću, prisjetite se Djeteta Isusa koji je drhtio zbog hladnoće na slami. Tijekom dana nastojte dobro učiti, dobro raditi svoj posao, budite pažljivi u školi iz ljubavi prema Isusu.



Post je objavljen 15.12.2007. u 19:38 sati.