Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

Otok koji jos uvjek raste

Foto pricu o Havajima zapocet cemo s Velikim otokom ili kako ga domacini zovu Hawai'i. Da ne bude zabune o cemu govore (otoku ili otocju) koriste izraz Big Island. Veliki otok je najmladji (samo 800.000 godina star), ali i najveci otok Havaja, a ujedno i SAD-a s povrsinom od 4028 kvadratne milje (dvaput je veci od svih ostalih otoka zajedno).
Veliki otok ima nekoliko vulkana: Mauna Kea je ugasli vulkan koji je zadnji put izbacio lavu prije nekih 4.000 godina. Drugi vulkan je Mauna Loa koji pokriva gotovo polovicu otoka (najveci i najvisociji vulkan na svijetu ukoliko se mjeri od dna mora (32,000 stopa ili skoro pa 10 km), cak visociji i od Mt. Everest-a) koji je zadnji put proradio u ozujku 1984.
Trenutno jedini aktivni vulkan je Kilauea koji je proradio 1/1/1983 i jos uvjek svakodnevno riga vatru, pa tako su moji domacini zivili pod stalnom opcom opasnosti. No to im je puno ne smeta da uzivaju u zivotu...

Kao sto sam vec prije spomenuo, 12 klimatskih zona postoji na ovom otoku tako da u par sati voznje s kraja na kraj otoka, krajolik se izmjeni desetak puta. Cesto sam se pitao gdje se to sad ja nalazim.
Big Island je otok raznovrsnosti, od aktivnog vulkana s lavom koja se lijeva u more, plantaza Kona kave (e to se svakako mora probat), plaza s crnim pijeskom, djungla u okolici Hila, pustinja oko Ka'u-a , vrhova Mauna Kea-e pokrivenih snijegom. Na Mauna Kea se nalazi najveci astronomski centar sa ogromnim teleskopima jer je nebo savrsene cistoce. A kako i ne bi kad je najblize kopno sa industrijom kojih 4-5 tisuca milja daleko. Na vrh se planine planine moze doci autom, doduse ima dosta i za pjesacit. Kako sam ja bija u japankama i havajkama, nije bas bilo pametno iskusavat sudbinu.
Otok ima dvije potpuno razlicite strane: suhu zapadnu stranu (Kona) i tropsku istocnu stranu (Hilo) koje su udaljene jedva 100 tinjak kilometara. Kona je dio otoka poznat po kavi izuzetne vrsnoce i ukusa, koja raste samo na tih nekoliko desetaka kilometara vrlo brdovitog terena. Postoji nekoliko malih tvornica kave koje mozete obaci kad vas put nanesa...Kona kava je zbilja savrsena.


Jedna od najfascinantinijih cuda ovdje je vulkan Kilauea koji jos uvjek riga lavu i zahvaljucjuci kojem Big Island jos uvjek raste. Vulkan je proglasen Nacionalnim parkom 1916 i nalazi se u blizini Hila na istocnoj strani otoka. Zadnja velika erupcija je bila prije nekoliko godina i pomela jedno naselje (Kalapana beach).


Zapadna strana otoka je "pokvarena" civilizacijom...golf tereni, najskuplji hoteli na svijetu i bogatasi koji hvataju ten dok se odmaraju pod stoljetnim palmama.

Ukratko, po meni Big Island je jedan od najzanimljivijih i najljepsih Havajskih otoka...civilizacija ga nije toliko pokvarila kao O'ahu ili Maui (izuzmem li zapadnu stranu otoka). Domace stanovnistvo je relativno siromasno tako dok se covjek seta Hilom ima osjecaj da je na drugom planetu. No vrlo su ljubazni, dragi i veseli. Gladnih nema, a beskucnika nisam vidio. Doduse ima boema koji zive u satorima na plazama...no njima uopce nije toliko lose. Voce doslovce pada na glavu. Papaje, manga, ananasi, kokosi i ostalo voce kojem ni sam imena ne znam doslovce se moze brati u parkovima a ako ste lijeni na trznici kupite tone za koji dolar.

Po dolasku na Kailua-Kona aerodrom odusevio me aerodrom, nema terminala, cijeli aerodrom izgleda poput nekog tropskog vrta, sve je na otvorenom. Nesto nevidjeno, nema zgrada, sve male kolibice gradjene u speciificnom stilu.

Zracna luka Kailua-Kona



Pogled iz cekaonice



Put prema zapadu otoka






Playa





Kad se lava izlije na cestu



To onda postane turisticka atrakcija i tocka s koje se moze gledati utok lave u ocean



Pogled na krater vulkana Kilauea



A sumpor je tu...



Vulcano National Park (Kilauea)



A sto dobijemo kad se lava ulije u more



Mama mia, ala dimi



Petroglifi




Jedna od posebitosti otoka su crne plaze, naime lava nakon hladjenja je crna, u doticaju s vodom se tijekom vremena mrvi pa imamo nesto poput ovoga



A na kraju dobijemo ovo:



A crna plaza izgleda ovako




Naravno, kako je lava bogata mineralima, a kisa stalno pada, vrlo brzo nastanu djungle




Pa kad se malo dotjeraju dobijemo botanicki vrt



A onda orhidejice rastu na svakom cosku



A evo i Legende o dvi stine



Jel vam poznata ova loncanica ?



Nekima se toliko dopalo da su odlucili ovdje otici u vjecna lovista



Potocic maleni, djunglicom zubori...



A ovako nam izgleda suma palmi




Nastavit ce se....


Post je objavljen 15.12.2007. u 05:56 sati.