Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

ADVENT ILI MOČVARA U SRCU ZAGREBA?


Prilazim sinoć – na povratku s juga – Trgu bana Jelačića, kad ono – krasno iznenađenje: "piva klapa", ali ne ispod volta, nego na pozornici, gdje se već od 1. prosinca svakodnevno održava večernji program u okviru četverotjedne manifestacije "Advent u srcu Zagreba".

Baš lijepo – mislim u sebi – kako znaju da sam se upravo vratio?! Ha ha ha... A onda nešto još ljepše – čujem stihove (i lijepu melodiju) nepoznate božićne pjesme: "...lipa grana od orija, faljen Isus i Marija...!" (ostalo sam zaboravio). Svakako, fantastičan ugođaj - baš za dušu!

Sipila ne slaba kišica, ali ipak su se po trgu "muvali" neki u narodnoj nošnji s tamburama u rukama – vjerojatno poslije nastupa...
Sjetio sam se odmah doživljaja od prošlog tjedna, na istom mjestu (nažalost nije jedini, takvi su "incidenti" česti). Sasvim drukčija atmosfera nego je ova – živi mrak!

"Dere" iz razglasa neki bezvezni ritam – bubanj i basovi dominiraju... Buka – vjerojatno od 100 decibela – na granici izdržljivosti, sve podrhtava čak i na velikoj udaljenosti, vibriraju i unutarnji organi u čovjeku...! Užasno! A na pozornici šest curica (vjerojatno od 14-15 godina) odjevenih u crne tajice i pripijene majice. Lošom neuigranom koreografijom pokušavaju glumiti televizijske uzore...

No nije to najgore. Ispred pozornice više od stotinjak DJECE, čak malene dječice!! Jedni na ramenima očeva, ili na rukama majki, a drugi skakuću – s rukom u ruci... Da ne povjeruješ! Jadna djeca i dječica... Izdržao sam tri minute, dok sam sve "snimio", i odmah pobjegao da se odmorim u tišini Gornjega grada – kod Gospe od Kamenitih vrata!

Pomolio sam se i za one koji (ne)namjerno zlorabe prekrasnu ideju o duhovno-zabavnoj obnovi na lijepom javnom prostoru... I za naivne roditelje čijoj djeci, u nedostatku zanimljive dobrote i ljepote, netko podvaljuje UŽAS!
Doista bi nekim slijepcima trebalo posvijestiti preočitu činjenicu da (njihov) MRAK nema veze sa SVJETLOM, da PROSTOTA i GROZOTA nemaju veze s ADVENTOM...!

Zašto bi inače svake godine na svečanosti otvorenja te manifestacije uz gradonačelnika sudjelovao i svećenik s molitvom i blagoslovom? Znam da program treba biti šarolik, prilagođen i za one koji nisu kršćani... Ali ipak sve mora biti barem – HUMANO! Zar bi svećenici po zagrebačkim župama trebali oglašavati SMEĆE i poticati roditelje da dovode djecu u duhovnu MOČVARU?! Zašto "ubijati Boga" već u maloj djeci?! Zašto...?!

Naravno, ovo je samo kocka, ili nekoliko kockica iz mozaika. Ali ipak poticaj (svima) za razmišljanje!

I sretan imendan svim Lucijama!




Post je objavljen 13.12.2007. u 00:19 sati.