Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drnelasrsen

Marketing

Dajmo pozitivnu energiju pacijentima!

Kad sam pročitala tekst u 24 sata pod naslovom "Nela Sršen je profiterka" nisam bila niti zaprepaštena niti šokirana. Učinili su mi milo koliko su negirali svoju profesionalnost i svoju etiku da bi izrazili svoju ljubomoru i ljutnju, umjesto da rješavaju probleme pacijenata koje nisu uspjeli operirati i koji su došli u Padovu na liječenje. Drugim riječima, mogli su potrošiti svoju pozitivnu energiju na spašavanje pacijenata, a ne na pisanje članaka.
Mnogi su mi moji bivši pacijenti poslali poruke i pisma podrške, pa ću ovom prilikom na blogu objaviti jedno od svjedočanstava dragog prof. Vjerana Zuppe, a koji je on poslao redakciji 24 sata regirajući na objavljeni pokušaj moje difamacije. Sama nemam više komentara jer je to stvarno ispod svakog nivoa racionalnosti.


"Uredništvu lista 24 sata,


Obraćam Vam se premda nisam ni na kraj pameti imao da ću to ikada učiniti s obzirom na usmjerenje Vašega lista.

Naime, užasnut sam tekstom Jasmine Trifunović koji je pod naslovom «Nela Sršen je profiterka» objavljen u broju 976 (godina 3.) u Vašem listu.
Premda ne razlikujem dobro što su stavovi gospođe Trifunović, a što su oni navodi koji pripadaju članovima transplatacijskog tima Kliničke bolnice Merkur u Zagrebu, želim izjaviti sljedeće:

2006.boravio sam u Padovi sa sinom, prateći svoju suprugu, kojoj je u Zagrebu dijagnosticiran neuroendokrini tumor gušterače sa metastazama na jetri i limfnom sustavu. Tamo smo otišli po preporuci cijenjenih zagrebačkih specijalista. kliničara za to područje, a nakon činjenice da je kirurg dr. Branislav Kocman (KB Merkur, Zagreb) u pogledu tog teškog oboljenja mojoj supruzi poručio slijedeće. On odlazi na godišnji odmor ali ju može «ako ona tako odluči » opeririti nakon njegovog povratka s godišnjeg odmora. Pri tome je naglasio da ne zna što o uspjehu operacije može reći jer da se stupanj operabilnosti može ocijeniti tek kada se tijekom operacije «gušterača okrene».
Kako se radilo o slučaju koji nije trpio odlaganja, prijateljskom smo se pomoći i slijedeći savjet drugih zagrebačkih specijalista, obratili dr. Neli Sršen , odnosno timu dell' Azienda Ospedaliera di Padova. S gospođom dr. Sršen, koja je neosporno dio tog kirurškog tima, imali smo se tek tada prilike upoznati. Da skratim: za razliku od dr. Kocmana , prof. Davide D„Amico, upravitelj odjela za kirurške znanosti i transplantaciju organa bolnice u Padovi. kod kojeg nas je dovela dr. Sršen, odmah nam je ocrtao tijek i pozitivno ocijenio mogući ishod operacije. Operaciju je nakon nekoliko dana i izvršio.
Prisnost i briga gospođe dr. Sršen za brojne pacjente, što sam ih i sam imao prilike upoznati, zaista je nešto što me obvezuje još i na sljedeću izjavu.
Ili gospođa Trifunović uopće ne zna što piše ili gospoda iz bolnice Merkur uopće ne znaju što govore.
Što se mene tiče ja znam da je gospodin Kocman jednu osjetljivu odluku na brzinu prepustio isključivo mojoj supruzi. Profesor D„Amico je, međutim, na osnovu brojnih nalaza dijagnostičkih pretraga koje je dobio iz bolnice Rebro (jednako kao i gospodin Kocman) početkom sedmog mjeseca obavio vrlo složenu operaciju, sa pet zahtjevnih kirurških zahvata, a koja je trajala 6 sati.
Potpuno sam upoznat sa vrlo preciznim obračunskim kriterijima bolnice i prije svega želim naglasiti da je gospođa Sršen, znajući za naše finacijske mogućnosti, uz puno sudjelovanje dr. D' Amica, radila na tome da se smanje troškovi operacije. Naš HZZO u tome nije htio učestvovati, jer je, nakon zaključka stručnog povjerenstva (u odnosu dva:jedan), ustanovio da se nešto takvo moglo napraviti i u Zagrebu. To smo rješenje dobili godinu dana nakon obavljene operacije.
Boraveći mjesec dana u bolnici u Padovi imao sam priliku vidjeti, a to mogu posvjedočiti pred svakim stručnim ili inim organom, da je gospođa dr. Sršen brojnim našim pacjentima u svim mogućim oblicima izlazila na ruku brinući se podjednako o siromašnima i imućnijima.

Uvjerio sam se nadalje, u više navrata, da su njezine pohvale, koje je izražavala pred talijanskim kolegama, a na račun svojih hrvatskih kolega , nešto što je sasvim suprotno onome što se moglo pročitati u navedenom tekstu gđe. Trifunović gdje se tvrdi da dr. Sršen «ne preza od kritiziranja i blačenja hrvatskog zdravstva».
Sramotno je i klevetnički - to mogu posvjedočiti u svakom trenutku i na svakom mjestu - da se dr. Nelu Sršen naziva «menedžericom koja ugovara operacije i uzima proviziju».

Imao sam priliku osjetiti i to da naše zdravstvo ne oskudjeva sa specijalistima, nego da pati od kroničnoga viška specijalističke narcisoidnosti, konflikta među liječnicima, a posebno od konfliktnih odnosa među kliničkim bolnicama. Više nas koštaju neke liječničke taštine, nego ono što je HZZO spreman platiti ili nadoplatiti za liječenje naših najtežih bolesnika.
Premda sam doktor znanosti zacijelo nisam doktor. Premda nisam doktor sasvim je razvidno da sam u Padovi imao uvida u to da se u našem zdravstvu često radi o nečem što tzv. Hipokratovu zakletvu čini farsom. Dopustite mi da kao profesor dramaturgije mogu ocijeniti barem to što farsa jest.
Dakle: umjesto Vašeg lista, a u Vašem listu želio bih se ispričati dr. Neli Sršen, dočim kirurgu dr. Branislavu Kocmanu poručiti tek toliko da ga nikada neću zaboraviti.

Dr. sci. Vjeran Zuppa, red. prof."


Post je objavljen 11.12.2007. u 11:24 sati.