Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

Humuhumunukunukuapua'a (...ili prica o nekoj drugoj Americi)

A evo sada malo poslastice za sve ljubitelje egzotike. Prosle godine put me je odveo na rajsko otocje koje je politicki dio SAD, ali je vrlo, vrlo razlicito. Rijetki su sretnici koji sebe mogu nazvati stanovnicima ove drzave, njih je oko 1.2 milijona. Pogadjate, rijec je o Aloha state.
Sve je tamo vrlo drugacije nego na mainland-u (tako Havajci nazivaju kontinentalni dio SAD): od nacina zivota koji je relaksirajuci i vrlo hedonisticki, do savrsene prirode, klime, oceana, podmorja, djungli, domorodaca (narocito domorotkinja) koji ocaravaju svojom tradicijom, kulturom, plesom.
Doduse nadje se tu i pokoji Wal-Mart i Macy, ali ni to ne moze umanjiti ljepotu ovog kutka. To je nesto sto bi svatko trebao dozivjeti bar jednom u zivotu. Pisac ovih redaka je to dosad imao prilike dvaput....i masta o trecem.





Krenimo najprije s malo povijesti
Sve je pocelo tamo negdje u 11 stoljecu kad su domorodci s Polinezije primjetili da ptice koje lete tamo negdje prema sjeveru vise se ne vracaju. I pitase jako dugo vremena.. zasto ? Jednog dana, vijece mudraca zakljuci da mora tamo biti nekog kopna pa su poslali odabrane da izvide nepoznato. A izvidnici se jako dopalo pa su ostali. A ko i nebi.
Evropske noge krocile su predvodjene James Cook-om davne 1778. Njegovi hahari su nazalost donjeli razno razne bolescine (od ospica, sifilisa i slicnih) od kojih su domorodci umirali kao ribe na suhom. No uspjeli su nekako prezivjeti. Onda je dosao kralj Kamehameha Veliki koji je ujedinio plemena i otocje. Kraljevina Havaji je postojala od 1810 do 1893 kada je skupina "proamerickih orjentiranih gradjana" zatvorilo u kucni pritvor kraljicu Lili'uokalani te proglasili nezavisnu republiku (1894 do 1898).
Tamo neke 1898, SAD su aneksirali Havaje koji su nakon toga najprije postali teritorij 1900, a zatim federalna drzava SAD 1959 godine.




Jezik
Havajski jezik (‘Llelo Hawai‘i) spada u obitelj Austronesijskih jezika i sluzbeni je jezik u ovoj drzavi zajedno s engleskim. Ima 16 suglasnika (B, D, R, T, V, H, K, L, M, N, P, W F, G, S, Y ) pet samoglasnika (A, E, I, O, U) te 7 diphthonga (AE, AI, AO, AU, EI, EU, OU).i zvuci genijanlo. Je doduse da ga je nemoguce razumit. Havaji se na havajskom izgovaraju Hawai:i (sa pauzom izmedju zadnja dva i). A ako ste se pitali sto je to Humuhumunukunukuapua'a iz naslova (onaj tko je ovo uspio izgovorit isprva ima besplatan let do Havaja) odgovor je na engleskom Picasso triggerfish, odnosno endemska koraljna riba koja zivi na Havajima i njihov je zastitni znak.



Zemljopis
Otocje se satoji od stotinjak otoka na prostru od oko 2400 km, 8 otoka se smatra glavnima (navedeni od sjeverozapada prema jugoistoku): Ni’ihau, Kaua’I, O’ahu, Moloka’i, Lana’i, Kaho’olawe, Mauo and Hawai’i (ili poznatiji pod naslovom Veliki Otok)
Havaji su najotocje u nekoliko kategorija:
1. uz Uskrsnje otoke, najudaljeniji od kopna medju svim otocima
2. imaju najvisi planinski vrh (Manua Kea) od oko 4000m
3. jedini veliki otok koji jos raste zbog aktivnosti vulkana (Hawai’i)
4. najveci broj endemskih biljaka i zivotinja
5. nemaju zmija niti ikakvih drugih predatora opasnih za ljude
6. Veliki Otok ima 13 od ukupno 15 klimatskih zona (jedino mu fali pustinjska i polarna klima)


Mene je put odveo na 4 otoka: Hawai’i, Maui, Kaui’i te O’ahu, a u danima koji slijede pokusat cu vam docarati ljepote Havaja.



Mahalo…



Post je objavljen 11.12.2007. u 00:50 sati.