Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

3... 2... 1... start

Stepenice su zgotovljene i moram priznati da smo svi prezadovoljnim konačnom izvedbom i samim izgledom stepenica. Radi povećanja prozukliznosti dodali smo ekvivalentne aluminijske profile i konačni izgled ja prilično dobar. Dosta smo imali dilemu da li su ti profili potrebni i kako će konačno stepenice izgledati sa njima, a zapravo na kraju su oni dali završnu riječ. Jedina stvar na koju se sada moramo naviknuti da će stepenice biti konstatno blago zaprljane jer okućnica još nije uređena, a samo uređenje će čekati nijansu toplije vrijeme. Za podne stepenice koristili smo strukturirane pločice, no zanimljivi nedostatak nam je napomenu keramičar. Naime one znaju biti prilično neugodne u krajevima sa temperaturama ispod ništice, jer se zna dogoditi da u slučaju da se skupi voda na njima, zbog svoje nepravilnosti zadržavaju lokvice koje konačno mogu predstavljati opasnost jer se mogu zamrznuti. Tako da pripazite u hladnijim krajevima. Srećom kod nas je to prilično rijetko, a i ta strana je zaštićena od udara kiše.

Struja



Konačno smo dobili struju. Zapravo napokon smo dobili tri priključka sa punom zakupljenom snagom (7.36 kW).
Dok smo čekali da je puste, bili smo dosta nestrpljivi. Sada kada je tu, imam neki feeling kao da je tu već odavno. Zanimljivo. Glavno da je tu i da se možemo useliti. Već ovu subotu isprobali smo grijanje većeg obima (dnevni, kuhinja i hodnik) i nije bilo nikakvih problema. Zapravao kada razmislim bolje, to je prvi put da sam duže vremena boravio u prostoru grijanom Therma-Ray pločama.

Primjetio sam da me često poznanici pitaju da li taj oblik grijanja zagrije prostor. Stvarno ne znam što kazati kada dobijem takav upit. Zar nije sam smisao određenog sustava grijanja, da grije. Pa naravno da grije. Ako želite znati, može zagrijati i više nego što želite. Naravno pod uvjetom da vam nisu toplinski gubitci veći od dobitaka, no tada je ionako besmisleno grijati. Dodatno sam to jutro radio praćenje brzine podizanja temperature u jednoj prostoriji. Vani je padala kiša nošena vjetrom i mogli bi reči da je bilo hladno. Prostorija je velika 17,39 m2 i ima ugrađeno 7 grijača po 300 W ili ukupno 2.1 kW snage. Prostor nije u to vrijeme korišten osim tih par puta kada sam prolazio i pogledao kakvo je stanje. Uglavnom ovako je išlo zagrijavanje.

09:34-11.4 °C
10:12-13.3 °C
10:38-14.7 °C
11:14-16.1 °C
11:43-17.0 °C


Ako me pitate koja bi bila prednost ovakvog stropnog grijanja u odnosu na ekvivalentno podno grijanje, evo vam očiti primjer. Vjerujem (naravno možda sam u krivu) da se teško može sa 2 sata rada podnog grijanja postići porast od 5.5 °C. Naravno jednako tako možete zaključiti da ovakvo grijanje može odraditi posao održavanja temperature samo povremenim paljenjem i da ne mora biti stalno uključen. A postiže se ranomjerno raspoređena ugoda u cijelom prostoru, prema nekim priručnim rješenjima poput npr. termo peči. Dok smo grijali u subotu prostor navečer, stolar je donosio neke ormare, pošto je ujutro padala kiša pa nije mogao tada i on je onako 'revelation like' otkrio kako to grijanje ipak funkcionira.

Zanimljivo je da su ljudu dosta skeptični da li stropno grijanje može uopće zagrijati prostor upravo zbog pogrešno vođene misli o prijenosu energije preko čestica zraka, jer naravno tada bi zapravo prostor podno stropa bio katastrofalno vruć. Ovdje se ne radi o tome, a kao neki empirijski podatak mogu navesti da se može u nekim trenutcima osjetiti sama moć isijavanja energije bez prisustva uzbuđivanja čestica zraka. Onako osjetiš nekakav val topline koji definitivno nije zpljuskivanje toplog zraka.

Sobna vrata



Sav prostor u kući je već neko vrijeme potpuno upotrebljiv, pa se mogu vrata nesmetano koristiti. Primjetili smo da se neka vrata više ne zatvaraju savršeno, odnosno zapne onaj jezičac kvake, te kako se neka vrata ne mogu zaključati, tako da ima tu još podešavanja. Zaboravio sam prošli put spomenuti također jedan nedostatak vratiju, a to je štednja talijanskog proizvođača na drugoj proizvodnoj liniji za mislim da se zovu pante (ovo na slici). Naime izgledaju lijepo (ne ova zlatna boja već siva), vjerojatno su čvršća i nosivija od onih klasičnih socijalističkih panti koje imamo trenutno u stanu, no proizvode ih iste i za doljnji smještaj i za gornji smještaj. Tako da zapravo ako želite skinuti iz nekog razloga vrata, morate odvidati gornje pante. Šteta. Komentar trgovaca je kako ih obično postavljaju odmah uz pregib na štoku pa kao ne bi trebalo biti posebnih problema kod vraćanja, no onako psihološki postoji dvojba o samoj nosivosti. Prvenstveno pošto doljnje pante (blenatvo ime) drže vrata, a gornje ih spriječavaju da ne padnu. Vidjeti ćemo kako će se stvar razvijati. Primjetio sam da su na jednom dijelu težih vratiju (sa stalkom) dodali treće pante, pa očigledno postoji neka dvojba.

Ono što su malo sfušarili je što su neke od tih trećih panti zapravo prerezane osnovne pante i već se pojavila korozija na nekima, tako da se dečki mogu već spremiti da ih mijenaju. Mene osobno zanima da li je razlog nesavršenog zatvaranja kvake na par vrata, nosivost pur pjene ili slabost panti. Vrijeme će definitivno pokazati. No naravno nitko nije ni očekivao da takvih sitnih podešavanja i korekcija neće biti. Onako laički mogu kazati da su se prilično potrudili u izvedbi.

Glede izgleda vratiju, osobito onih sa staklom, moramo priznati da izgledaju iznimno dobro. A kao neki dokaz impresivnog izgleda može vam biti činjenica da su apsolutno svi koji su došli u posjetu nakon malo razgledavanja odmah pitali koliko koštaju vrata.

Što se tiče nepoznatih putnika namjernika pratitelja bloga, gradilište više nije gradilište, već je to gotova useljiva kuća, tako da nepoznate, a samim time i nepozvane osobe nisu dobrodošle. Kao što je netko izjavio, tko je jamio je jamio. Naravno ako vas zanimaju neki detalji slobodno pitajte na blogu. Zašto ne pomoći, no nema više razgledavanja. Bez obzira što smo mi dosta otvorene osobe prema poznatim osobama, ipak ne želimo više povremene posjete neznanih junaka. Zanimljivo uvijek parova. Baš me znaima da li postoji samac/ica koji grade kuću.

Internorm team



Bili su ovih dana i ekipa iz Internorm. Prošli smo sve prozore i komarnike i dogovorili termin za popravak svih nedostataka. Ispričali su se glede vremenskog odmaka zbog odsustva lokalnog voditelja (bolovanje), no sada su željni da se to čim prije ispravi. Nedostatci u prisutni u dva smjera. Jedan je čudan zvuk spuštanja roletni, a zapravo rezultat kretanja roletni preko nekakve zaštitne plastike u konstrukciji sa određenom namjenom (možda konstruktivne, možda izolacijske, možda vodiljne). Drugi glavni problem je oko nemogućnosti punog podizanja ili spuštanja određenih komarnika. Zanimljivo je da se jedan komarnik nije mogao spustiti po ljeti do kraja, a prije par dana nije radio problem, tako da ćemo raditi još jedan test, definitivno na ljeto. Od promjene stakala smo, kao što sam već napisao, odustali. Bilo kako bilo očekujem da rješe sve probleme do kraja godine.

Switch



Switch je uspješno stigao, a njega spominjem iz jednog specifičnog razloga. Naime linksys već neko vrijeme nikako da pošalje naručene pošiljke do hrvatskog distributera, i kontinuirano su pomicani termini, pa sam se odlučio na naručivanje izvana. Otišao sam na njemački amazon. Pronašao switch. Sam amazon ne šalje elektroniku u Hrvatsku, no postoje neki prodavači koji koriste usluge amazon-a za preprodaju proizvoda i tako sam našao među njima jedne koji šalju robu u Hrvatsku. Lijepo naručio. Platio karticom. Dostava iz Njemačke košta 7.5 eura. Carina na ukupnu cijenu je 5 %, i onda još dodate 22 % pdv-a i dobijete cijenu jednaku ovdje. Tvrtka preko koje sam kupio na Amazon.de site-u i šalje proizvode u Hrvatsku je 'thats shopping GmbH', i nemam nikakve zamjerke na njih. Dok će se switch vjerojatno kad tad, moći nabaviti u Hrvatskoj, ima još jedan proizvod koji sam također naručio i dobio preko amazon.de trgovine.

Naime radi se baznoj stanici Gigase SX255 isdn, koja se ne može uopće nabaviti kod nas. Uglavnom odličan proizvod za našu situaciju. Od tri sekretarice u sebi, proizvoljnog definiranja pozivanja slušalica na određene msn brojeve, definiranja vremena kada će netko biti nedostupan ili npr. preusmjeravanja poziva sa fiksne linije na neku drugu, itd. Kako već imamo gigaset slušalice u stanu praktično smo si rješili fiksnu liniju u kući za tri obitelji, a imamo i npr. jednostavnu mogućnost internih poziva.

HTPC



Nakon duge i očajničke potrage za receiverom kojim se mogu pratiti DVB-S2, DVB-S, DVB-T, te analogni televizijski i radijski programi, sa PVR funkcijama (npr. time-shift) i jednostavnim gledanjem divx filmova, odluka je pala na HTPC rješenje. Nabaviti će se Antec-ovo fusion kučište i sklopiti računalo koje će biti centralno multimedijsko mjesto u dnevnom boravku. Matična na slici je naravno osnova sustava, a ključni izvor tv signala biti će Hauppauge HVR-4000 TV kartica (sa svim trenutno dostupnim izvorima satalitskog, tv i radio signala) i sa ključnim DVB-S2 tunerom za prijem HD signala, a za slanje na tv uređaj koristiti će se asus-ova grafička kartica EAH2600PRO sa nativnom podrškom za HD signal. Kako će to na kraju izgledati saznati će te u nekim narednim postovima na blog-u, kada bi mogao odraditi i neke propuštene teme, poput npr. vanjskog žbukanja, a kada završe posao sa korekcijama nedostataka i priču oko vanjske stolarije.

Za one koji su prilično skeptični oko takvog pristupa moram ih informirati da je HTPC koncept prisutan već neko vrijeme i postoji već nekoliko dobrih programa specijalno prilagođeni za tu namjenu, tako da se sve upravlja preko daljinskog, a i sučelje na televizoru je prilagođeno tome, tako da korisnik sustava ne zna da li se radi o računalu ili malo moćnijem recevieru, koji su opet defakto računala sa posebnim programom no ne mogu se upotrijebiti za ništa drugo. Poput npr. surfanja po internetu ili igranja igrica na velikoj televiziji.

Uporabna dozvola

I za kraj. Sutra predajemo zahtjev za izdavanje uvjerenja za uporebu građevine. Inače, na zahtjevu se mora upisati podatak o građevinskoj dozvoli, a treba predati preslik građevinske dozvole i završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine. Što ide u završno izvješće nadzorni treba dobiti ovih dana, a mi ćemo već predati zahtjev kako bi ušli u red čekanja i iz još jednog razloga. Naime, komentar nadzornog je da bi poslje nove godine opet mogli nešto mijenjati, pa da preduhitrimo te promjene. Bilo kako bilo biti će te informirati o tijeku postupka.

Post je objavljen 10.12.2007. u 20:38 sati.