Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valpovstina

Marketing

Vraćena restaurirana oltarna pala iz 1737. g.


Krajem listopada 2007. godine u valpovačku župnu crkvu vraćena je s restauracije barokna oltarna pala s glavnog oltara. Riječ je o velikoj slikarskoj kompoziciji (450x280 cm) vrsnoga bečkog baroknog majstora Antona Hertzoga (1692.-1740.) iz 1737. godine koja prikazuje Mariju Bezgrešnu okruženu Svetim Trojstvom i anđelima. U Hrvatskoj su do Domovinskog rata bile poznate samo tri Hertzogove slike: valpovačka, te dvije u Vukovaru, na glavnom oltaru župne crkve (ukradena tijekom okupacije) i u dvorskoj kapeli Eltzovog dvorca.

Pravo ime autora slike otkriveno je tijekom istražnih konzervatorskih radova prije početka obnove crkve. Kasnijom usporedbom Hertzogovih djela u austrijskim crkvama s ovim u Valpovu, ustanovljeno je da je valpovačka župna crkva arhitektonski vrlo bliska crkvama koje je gradio poznati bečki arhitekt Johann Lukas von Hildebrandt (1668.-1745.). Naime, von Hildebrandt i Hertzog radili su zajedno, prvi je projektirao i gradio crkve, osmišljavao oblikovanje oltara, a drugi ih je ispunjavao slikama. To je za sada vrlo vjerojatna pretpostavka o arhitektu valpovačke crkve koju bi stručnjaci još trebali istražiti detaljnijom usporedbom s von Hildebrandtovim austrijskim crkvama.

Ovom restauracijom slika je temeljito očišćena, zaštićena i obnovljena, a ukrasni okvir restauriran je u svom izbornom baroknom izgledu: kontrastu crnog okvira i pozlaćenih ukrasa. Nakon čišćenja od naslaga čađi i prašine, te sanacije mehaničkih i drugih oštećenja, slika je ponovno zasjala u punom sjaju razigrane Hertzogove palete boja. Radove su izveli stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda – Restauratorskog odjela iz Osijeka kod kojih se na restauraciji nalazi i barokni oltar Sv. Ivana Krstitelja.


Post je objavljen 10.12.2007. u 09:19 sati.