Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

NEVEN U STILU „ČISTOĆA JE POLA BOLESTI“

Dva tri desetljeća poslije II svjetskog rata se na našim prostorima insistiralo na obrazovanju u održavanju higijene. Insistiralo se da na kupanju jednom sedmično, uz preporuku da to bude subota. Tada je kružio i vic u kojem se jedan čovjek hvali:
- Ja se kupam svakog 1. maja trebalo ne trebalo -
Malo koja porodica je imala uvjete za jednostavno kupanje. U pitanju je bila prava procedura koja je zahtijevala obimne pripreme.
Danas kada je ta procedura pojednostavnjena skoro svakodnevno se može čuti kao jedna od društvenih tema poza o svakodnevnom tuširanju u stilu:
- Ja ne mogu izaći ujutro iz kuće a da se ne istuširam. –
Nekako mi razgovor o tome zvuči malo budalasto jer se valjda podrazumijeva da čovjek vodi računa o svojoj higijeni, sve dok ne ustanovih da masa tih osoba voli i lagati, a da je priča ustvari poza kojom se stiče status u društvu.
Status u društvu je i inače obilježen gomilom bezvrijednosti: kravata, odjeća s markom, najnoviji model naočala, pas s pedigreom, vrsta auta, namještaja, šminke, parfema itd stvari na kojima se u stvari može dobro zaraditi.
Tako se zarađuje i na svakodnevnom tuširanju, koje se veže uz gađenje nad svojim tijelom, kompleksom nad svakom bubuljicom, depresijom nad peruti u kosi i sl.
Svakodnevnim tuširanjem čovjek u stvari lijepo muči svoju kožu i sve svoje žlijezde koje se jadne polomiše da izluče dovoljno tvari i održe kožu elastičnom. Poštovanje vlastitih žlijezda zamijenjeno je prezirom prema vlastitim izlučevinama pa se koža elasticizira raznim preparatima „bez kojih se ne može živjeti“ i za koje kozmetička industrija tvrdi da su bolje od onih odvratnoća koje posjedujemo rođenjem.
I tada stupa na snagu neven. Calendulae officinalis L.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Police kozmetičkih shopova (jer domaća riječ prodavnica, dućan, radnja zvuči „vulgarno“) pretrpane su preparatima s nevenom jer neven pospješava epitelizaciju kože koju ste zgulili do ranjivosti svojom statusnom higijenom.
Neven nije samo kozmetička biljka. Pored poboljšavanja izgleda kože neven se koristi za liječenje ekcema, lišaja, opekotina, posjekotina i infekcija kože, gnojnih rana, fistula i proširenih vena. Neven sadrži i supstance koje djeluju na bakterije, gljivice i viruse tako što spriječavaju njihov razvoj.
Kako djeluje izvana, tako djeluje i iznutra na saniranje tkiva oštećenih mikroorganizmima pa tako i na čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, upalu debelog crijeva, oštećenu sluzokožu tankog crijeva, upalu želučane sluznice, upalu žučne kesice i žučnih puteva, upalu limfnog tkiva, materice kod bolnih menstruacija, abortusa, infekcija, a ispitivanja su potvrdila i njegovo antikancerogeno djelovanje. Neki mu daju i prednost u liječenju raka nad kantarionom žutim.
Tako je neven biljka koja krpa sve što mi u svom neznanju i nemaru uništimo, a krpa i boljke u nastanku kojih još nismo svjesni. Zato nije loše s vremena na vrijeme popiti čaj od cvijeta nevena, kao zakrpu, makar svakog 1. maja trebalo ne trebalo.


Post je objavljen 08.12.2007. u 10:16 sati.