Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/slavisa

Marketing

Coca-Cola

ovih dana me bas i nema na blogu, razlog tomu je faks i pretrpanost seminarima! ove godine tj. do Božića ih trebam napraviti čak tri. pa evo kako sam u duhu tih silnih seminara na blog stavljam nešto vezano uz to (barem je zanimljivo za razliku od ostaloga).

Početkom tridesetih godina 20. stoljeća Coca-Cola je smišljala način kako povećati prodaju svog pića za vrijeme zime. Poznati prikaz Santa Clausa kakvog ga svi poznajemo, u crvenom odijelu s bijelim krznom, velikim trbuhom i crvenom nosom, stvoren je i prvi puta prikazan 1931. godine . Autor mu je ilustrator Haddon Sundblom, a naručitelj je bila tvrtka Coca Cola, zbog čega je St. Claus obučen u zaštitne boje njihova logotipa - malo bijele i mnogo crvene.

Još davne 1915. godine Coca-Cola kompanija prepoznala je potrebu da napravi bočicu za svoje piće koja bi Coca-Colu već na prvi pogled izdvojila od konkurencije, te je stupila u kontakt s brojnim proizvođačima staklene ambalaže i zamolila ih da pošalju svoje ponude i ideje. S obzirom na to da je u ljetnim mjesecima njihova tvrtka obično bila zatvorena, Chapman Root Glass Company iz Terre Haute (Indiana, SAD) odazvala se na izazov da ponudi Coca-Cola kompaniji 'staklenu bočicu toliko jedinstvenu da će na prvi pogled biti prepoznatljiva kao bočica Coca-Cole... toliko različitu od svih drugih na dodir - da će je čak i slijepac odmah točno prepoznati kao jedinstvenu, Coca-Cola bočicu'.


ovako je trebala izgledati bočica ..

ali zbog nedostatka tehnologije ispala je ovako (kakvu ju i danas znamo)

Na sastanku proizvođača bočica 1915. u Atlanti (Georgia, SAD) suci su ocjenjivali svaku prijavljenu bočicu na temelju originalnosti, ekskluzivnosti dizajna, lakoći rukovanja, trošku proizvodnje i potencijalne prepoznatljivosti. Po svim tim kriterijima Root bočica ocijenjena je kao najbolja od svih prijavljenih. Ovaj koncept za 'trbušastu bočicu' patentiran je na ime Alexandera Samuelsona 16. studenoga 1915. godine.


kako se razvijala bočica


Post je objavljen 07.12.2007. u 19:54 sati.