Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deprimiran

Marketing

Vjesnik od 1.12.2007.

Priznajem da sam bio sklon svasta povjerovati o nasim iseljenicima, buduci da nisam imao nikavih argumenata. No ovaj clanak iz Vjesnika me potaknuo na razmisljanje o cinjenicama...


Za suradnju sa znanstvenom dijasporom 5 milijuna eura
Sredstva za prvih 11 znanstvenih projekata, oko 15 milijuna kuna, osigurana su kreditom Svjetske banke i proracunom
ZAGREB - S osiguranih pet milijuna eura, kroz iduce tri godine Hrvatska ce sufinancirati suradnju znanstvenika iz zemlje i inozemstva, ciji zajednicki znanstveni projekti od interesa za domace gospodarstvo uspiju proci rigorozan postupak evaluacije tima od 120 strano-domacih recenzenata. Jedan od razloga za ovakvu injekciju je podatak po kojemu se izvan Hrvatske nalazi tri milijuna Hrvata, od kojih je 24 posto visokoobrazovanih, sto visestruko nadmasuje prosjek europskih zemalja, koje izvan granica imaju do sedam posto visokoobrazovanih.
Ugovori o provedbi prvih 11 znanstvenih projekata, vrijednih 1,9 milijuna eura, od ukupno apliciranih 39 projekata, potpisani su u petak u Ministarstvu znanosti, gdje je predstavljen Fond »Jedinstvo uz pomoc znanja« koji okuplja sredstva za projekte.
Vecina novca (oko 75 posto) osigurana je iz kredita Svjetske banke, dio iz proracuna, dok su dodatnih gotovo milijun kuna voditelji projekata i znanstvenici uspjeli osigurati iz drugih izvora. Cilj je, tvrde u Ministarstvu, u Hrvatsku vratiti samo vrhunske znanstvenike.
Ministar znanosti Dragan Primorac naglasio je da je to svojevrsna zavrsnica cetverogodisnjeg projekta povratka znanstvenika iz inozemstva i »kruna njegova mandata«.
Dodao je da je u znanstvenom programu FP7, s dosad najbogatijim fondom od 50 milijardi eura, Hrvatska prijavila 118 projekata. U prethodnome, FP6, u koji je ulozila 3,18 milijuna eura, izvukla je zahvaljujuci projektima 10,2 milijuna.

Post je objavljen 05.12.2007. u 12:28 sati.