Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horsepower2

Marketing

HANOVERANAC

Ovo je jedna od najpoznatijih njemačkih pasmina nastala u 18. st. Križanjem mecklenburga, holsteina i engleskog punokrvnjaka.
Prvi podaci o ovoj pasmini se javljaju još 1714.g. kada je Georg I. doveo prvog engleskog punokrvnjaka u Njemačku. Najprije su se križali eng.punokrvnjaci s domaćim konjima s tog prostora, a poslije s holsteinom i andaluzerom.
Hanoveranci su jednoliko nadareni za preponsko jahanje, dresuru i ostale vrste jahanja, tj. nisu specijalizirani za određenu disciplinu. Razlikuje se dva tipa hanoveranaca; teški tip-175 cm i lakši tip-manji i brži. Konje hanoveranske pasmine nalazimo u svim bojama: alat, vranac, dorat, sivac.
Hanoveranac je izuzetno velik i impozantan konj, pravilno građen; glava nije prevelika, krupne oči, široke nozdrve, jake obrazne kosti, snažan, pravilan i mišićav trup te dugačak vrat lagano povijen kako se približava glavi. Noge su mu dugačke s jakom strukturom zglobova i manjim kopitima što mu omogućuje snažno kretanje i kas s izraženom akcijom nogu.
VISINA: 156- 175 cm (idealno 165 cm)
TEŽINA: oko 550- 600 kg




Po temperamentu hanoveranci su izuzetno inteligentni što im omogućuje uspjeh u dresurnom jahanju, a to pokazuje i da imaju određenu dozu smirenosti.
U 19. st. Pasmina je postala «prelagana» pretjeranim utjecajem punokrvnjaka tako da se danas rijetko hanoveranci koriste u uzgoju.
Najviše konja ove pasmine ima u njihovoj zemlji podrijekla- Njemačkoj gdje se u Hannoveru nalazi najveća ergela na svijetu s 16 000 kobila.




Post je objavljen 04.12.2007. u 20:17 sati.