Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svaasta

Marketing

Lijevo ili desno?

Izbori za novu stranku i za novog premijera još su u tijeku. Htjeli smo malo pričekati do pisanja novog posta sve dok se ne izabere pobjednik, no pošto se i to razvlači i predugo traje (kao i sve u ovoj zemlji), red je da napišemo post o tome.
Pred tjedan dana glasanje za budućnost Hrvatske je završilo i pobjedio je HDZ, no s jako malom prednošću nad glavnim rivalima SDP-om. HNS i HSS-HSLS su najveći dobitnici parlamentarnih izbora, kao i veliko iznenađenja Glavaševe stranke, a najviše su podbacili umirovljenici i HSP. Očito smo podjeljeni između ljevice i desnice. Mislim da će se samnom svi složiti kada kažem da je HDZ relativni pobjednik ponajviše zahvaljujući dijaspori. To je naravno i razlog zašto su oni jedini za taj zakon o glasanju dijaspore. SDP je pobjedio u 6 biračkih jedinica u Hrvatskoj, naspram HDZ-ovih 4. Za SDP su glasali najviše sjevernjaci (Zagreb) i Istrani, a za HDZ Dalmatinska zagora i Slavonija.
Glasanje dijaspore potpuni je podbačaj hrvatskog društva, jer taj je zakon potpuno apsurdan. Zašto bi neki koji ne plaćaju ovdje porez i koji ne znaju kako se ovdje živi odlučivali o sudbini građana u Hrvatskoj? To nema smisla. Sad će neki reći da je to njihova građanska dužnost. E, pa nije. Oni imaju obavljati svoje dužnosti isključivo u zemlji u kojoj žive jer sve ostalo je nacionalizam i nelogičnost. Dijaspora ima pravo voljeti svoju zemlju, no nemaju pravo o njoj odlučivati.
HDZ je napravio par loših poteza u svojoj kampanji, počevši na indirektno napadanje SDP-a izbornim plakatom, pozivanjem na sportaše, te poglavito bahatošću Ive Sanadera koji izjavljuje besmislice poput one gdje ljudi izlaze na ulice i pitaju se kad će HDZ napokon zavladati.
SDP je također napravio loš potez izborom prvotnog premijera Ljube Jurčića koji, da prostite, s onakvim palcem ne može biti vođa. Nakon toga je uslijedila vijesto o Milanoviću kao kandidatu za premijera. Bolje, no to opet izaziva nepovjerenje i nekolegijalnost.
Doba potez za kampanju HDZ-a je izbacivanje kompromitirajućeg Kalmete sa slike javnosti, a SDP-ov slogan "Odlučimo u Hrvatskoj" jako je djelovao na veće gradove koji plaćaju najviše poreza u zemlji.
Također bih ukazao na hrvatsku bahatost i primitivizam koji su se pojavili u strankama. Gotovo su se svi kandidati oslovljavali na plakatima sa "dr." i slično. U zapadnim zemljama to je izrazito nekulturno i samodopadno.
Sada kada su se stranke opredjelile na lijevo i desno, ostao je još samo HSS kao najvažnija stranka čija će odluka koalicije s HDZ-om i SDP-om odlučiti o pobjedniku i mandataru. Josip Friščić je poznat kao izraziti ljevičar, no njegova izjava o tome kao je mandat trebalo odmah dati HDZ-u budi mnoga mišljenja i spekulacije.
Predsjednik Mesić čeka na većinskog pobjednika iako je prilično jasno tko je njegov favorit. Nekorektno, no možda i bolje.
U sljedeća 2 tjedna trebala bi se razvezati ova složena kobasica nacionalnih izbora. Koalicije će odlučiti, no jedno je sigurno. Već dugo hrvatski parlament nije imao ovako šarolike izbore.

Post je objavljen 03.12.2007. u 17:02 sati.