Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 175. ???

Brzo se može vidjeti da spoj na F3 ne predstavlja rješenje, jer crni odigra na C1 i s tim bi si osigurao oči u kutu. Cijela bi skupina bijelih ostala na samo jednom oku i ne bi bila opstojna. To znači da bijeli mora napadati kut gdje su dva puta po dva crna kamenčića.
Prvi potez je 1. E1. On traži odgovor, jer bijeli prijeti igrati na C2, i riješiti situaciju.
Na to crni reagira sa 2. C1. Namjera mu je uraditi dva oka u kutu i tako ostaviti bijeloga bez dva oka. Ovdje se razvija borba za kut, ali na taj način, da se ujedno uspije, ako kut neće imati dva oka, prije zarobe ona dva na F2 i G2.
Bijeli nastavlja s 3. A2.
U zbirci problema, po kojoj radim, stoji dalje rješenje: Crni 4. B2.
Već sam imao situacija, da se ne složim s rješenjem. Malo je vjerojatno, da sam u pravu, ali ja ne vidim, da je to ispravno. Po meni crni igra uspješno rušeći bijele kamenove s 4. F3.
Da prvo odradim reješenje po zbirci. Bijeli na crni B2, igra 5. A3. Sada crni reže na 6. F3, a bijeli ulazi u ko-borbu s 7. B1.
A sada da kažem s čime se tu ne slažem.
Crni, dakle, nakon bijeloga na A2 odmah odreže na F3. Sada su u opoziciji dva poteza i to, ako bijeli na A3, crni na B1 i obrnuto, a ako bijeli nastavi s B2 umjesto na B1, crni spoji na C2, pa kada bijeli odigra na A3, crni na B1. Problem je što bijeli mora spojiti na A4, da bi napao na A1. Crni tako stiže prvi zarobiti dva bijela na F2 i G2.
Problem bi bio riješiv, da je bijeli imao kamen na A4, ali u problemu ga nema. Možda je pogreška u pripremi materijala za tisak.
MOLIM SVAKOGA TKO VIDI, DA NISAM U PRAVU, DA KAŽE ŠTO IGRATI NAKON 4. F3?Eto tako. I ja sam na strani onih koji ne nalaze rješenje u kojem bijeli živi. Ako mi nekjo pokaže kako, nakon ovoga kaj sam navel, i ja nebum riješio problem.
Ajmo, jači igrači. Stvar je iz jedne jače japanske zbirke.
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 03.12.2007. u 10:15 sati.