Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogamimoga

Marketing

Ost(V)arit ćemo u Hrvatskoj!

Makarska-Split-Poljska i obrnuto…. Ne, ne, ne… Na žalost nisam bila na putu. Ali sam zato upoznala Magdu Nowicku (24) iz poljskog grada Puszczykowa. Ona se još ovo ljeto javila na blog sick of it all-a s idejom da se pokrene inicijativa bratimljenja njenog rodnog grada s našim. I kako je Sick u ljetnim mjesecima, kao pravi turistički radnik, lud od posla, bratimljenje je stavio na čekanje. A tu je odmah uskočio Jure i preoteo nam "bratski" grad. I tako je Magda, završila u naših susjeda. Naravno, ništa bez Makarske. Popili smo kavu na rivi i nazdravljali u Sickovo zdravlje, koji je, eto baš tada, bio bolestan. E, moj Sick, Poljska ti jednostavno nije bila suđena.

Image Hosted by ImageShack.us

(Magda je studentica, studira hrvatski jezik kojeg odlično govori i obožava Hrvatsku. Domaćin joj je bio hotel «Biokovo», Jure ju je upoznao s Vrgorcem, a potom se vratila u Sarajevo gdje se zadržala tjedan dana).

Jure mi je, btw, ispričao kako su dica u Vrgorcu na svim plakatima HNS-a sa sloganom «Ostvarit ćemo u Hrvatskoj» prekrižili slovo V. I tako je bilo jasno da su naši najmlađi pesimistični po pitanju EU. Jer će ostariti u Hrvatskoj, ne mrdajući dalje. A opet se to može tumačiti i tako da će ostati ovdje, jer gdje bi im drugo bilo bolje… Hm! Što se politike tiče, čujem da će u slučaju koalicije desnog centra, Makarska imati predstavnika u saboru. Šuška se nešto da bi dr. Damir Mendeš mogao biti ministar zdravstva. Šuška, kažem….

Image Hosted by ImageShack.us

(Jure u demonstraciji vrgoračkih intervencija «u prostoru»)

Mi obično počnemo graditi u proljeće, da ne kažem početkom ljeta. Je li to u privatnika drukčije ili je stvar da je predizborno vrijeme dobro vrijeme, neću u to ulaziti. Sve u svemu na plaži je kompletno srušen jedan objekt. I sad se nanovo gradi.

Image Hosted by ImageShack.us

(Vrijeme je da se krene, rekao bi Goran Bare)

Radi se i na Sv. Petru. Prokopan je put od «Arbuna» do vile «Irene», a onda dalje prema kolektoru za pročišćavanje vode. Nije baš prohodno. Ovu su mi zimu ukrali i rutu do svjetionika. A baš sam se lipo bila navikla. Sad malo češće pozdravljam iste face preko rive (a šta da radim kad se ruta skratila?!)

Image Hosted by ImageShack.us

(Radovi na Sv. Petru prema svjetioniku)

Friško su postavili i meteorometar na Marinetu. I baš sam se pitala koga će to vraga tu, dok nisam vidila s druge strane bankomat. Kao … je to korisno radi ruže vjetrova, temperature zraka, mjerenja oborina…. A zašto služi meteorološka stanica na Osejavi (da, Osejava je poluotok u Makarskoj – poruka Gervasiusu Twinkelminklsonu kojeg više nema u blogosferi i koji mi je priredio par tužnih dana svojim nestankom iz mog imaginarnog svijeta. Ja se nadam da si ti ipak negdje tu….Očekujem tvoj neki mali znak;-)))

Image Hosted by ImageShack.us

(Meteorometar na Marineti. Da odem u pidžami na Marinetu vidit kakvo će vrime, a onda se vratiti kući i spremat???!!? Ovo su nam 100% uvalili iz onih država koje u svakom domu imaju satelitske gdje doznaju sve vremenske uvjete. Čim ustanu iz kreveta. Lipa naša riva… šta još neće natakarit… dok se ne odlomi ono što je napuklo.)

A zato sam se išla divit splitskoj rivi. Edita i ja. Ma ja sam naprosto oduševljena. Još u noćnim satima, u onom miru i tišini…. Divno…

Image Hosted by ImageShack.us


Neki kažu da ju je trebalo raditi u dalmatinskom štihu i prilagodit starim zgradama na njoj. Meni se baš čini da je napravljen idealan spoj modernog i tradicionalnog. Uostalom, sve ono što se podređuje minulom vremenu ne prolazi dobro. A vizionari koji s projektima idu ispred vremena, obično budu napadani i kritizirani… dok ne prođe 20-30 godina dok se ne vide učinci takvih ideja.

Image Hosted by ImageShack.us


Još kad u cijelom toj noćnoj čaroliji, igrom svjetla i sjene, dođu do izražaja one pozadinske građevine i njihovi natpisi, sve nekako dođe na svoje.

Image Hosted by ImageShack.us


I plavičasta boja podne rasvjete mi je djelovala totalno nestvarno…

Image Hosted by ImageShack.us


Ma, uostalom, zašto bi se svima sviđalo… Mene osobno raduje i apsolutno na mene pozitivno utječe. Bila sam i na otvaranju rive na sv. Duju kad je nastupio «Gotan project». Još me sjećanje na koncert i atmosferu znaju dignit i vratiti vjeru da će Split, kao središte kojem gravitiramo, vrlo brzo postati jedan moderan i kulturom bogat grad. Jer se, barem mislim, uvjeti za to polako stvaraju. Kultura u Zagrebu je većini nas ipak predaleko. Ali Split je ono što nam uistinu treba i vrlo je i prostorno i financijski dostižno.
A kad smo već bili u Splitu, obavili smo i shoping. Ispred shoping centra klasično, buržujsko, grezo - auto. Odmah je pao plan «B». Instaliranje, poziranje, blesiranje… i sve što s tim ide….
Najbolje je kako ljudi čudno gledaju kad se zabavljaš. Valjda su zaboravili da za to ne treba ni puno šoldi ni puno priprema. Samo trenutak…

Image Hosted by ImageShack.us

(Neuspjelo poziranje. Nikad od nas «poštenih» snobova. Hahahaaaa)

Ali smo zato uživale na odjelu igračaka. Par dana nakon ovog foto-sessiona rečeno nam je kako je u ovim šoping centrima zabranjeno slikavanje. A sad nam kažete??! Ko da mi nećemo opet… dok se ne uvjerimo da se ne smije.
Ma, mo'š mislit??? Kad smo mogle u Tate Modern galeriji u Londonu gdje su i straže postavljene, možemo i ovdje.

Image Hosted by ImageShack.us

(Igračke… Pa tko ih ne voli… Ajde, malo razmislite, he, he, he… )

I povratak u Makarsku. Autor ove panorame je moj «abroad» prijatelj Krešo. A «posterize» verzija fotografije je moja…

Image Hosted by ImageShack.us


A kad već spominjem Krešu i Split… za svog ovoljetnog posjeta mi je rekao kako se okuplja neka splitska ekipa koja planira napraviti animiranu verziju dnevnika Robija K. Baš bi to bilo zgodno! Split je, kao što se može primijetiti, već počeo utjecati na mene. Nadam se da to nije kratkog daha....



Post je objavljen 30.11.2007. u 23:12 sati.