Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wiseguy

Marketing

Sumrak demokracije!

Net.hr prenosi:
Zanimljivo je suglasje analitičara, i lijevih i desnih, da predsjednik Mesić bespotrebno izaziva krizu odbijajući priznati HDZ-ovu pobjedu i prvo ponuditi mandat Ivi Sanaderu.

Hrvatska se bez ikakvog valjanog političkog razloga našla u jednoj izuzetno mučnoj situaciji koja sa svakim novim satom neizvjesnosti dobije snažni potencijal prerastanja u krizu širih razmjera.

Vođen samo njemu znanim motivima, predsjednik države upravo radi svoju najveću pogrešku u oba mandata pokušavajući postizborno mijenjati politički izbor hrvatskih građana, a čelnici SDP-a i HNS-a kao "loši gubitnici" u njemu traže potporu za ono što im objektivno ne pripada, barem ne dok HDZ ne doživi neuspjeh u namjeri da sastavi novu vladu.
Zanimljivo je da oko toga postoji suglasje gotovo apsolutne većine komentatora i analitičara neovisno o tomu preferiraju li inače lijeve ili desne ideje.
Tako komentator Jutarnjeg lista Nino Đula piše kako predsjednik Mesić mora odmah dati mandat Sanaderu zaključujući da Zoran Milanović nije uspio pobijediti HDZ na izborima.
"Sad to želi učiniti naknadno. Milanovićeva je akcija razumljiva i legitimna. Tvrdi da može okupiti lijevu vladu, iako HDZ ima 10 mandata više od SDP-a. Ako je točno da Milanović već ima natpolovičnu većinu, tko može narediti predsjedniku Stjepanu Mesiću da prvo Ivi Sanaderu ponudi mandat za sastavljanje vlade? Mesiću Ustav dopušta da pobjednikom proglasi onoga tko dokaže većinu.

Međutim, ako Milanović sad još nema tih 77 zastupnika, nego ih želi skupljati na račun toga što bi Mesić mandat dao njemu, a ne relativnom izbornom pobjedniku, onda je to već krizna situacija i nema previše veze ni s Ustavom ni s demokratskom procedurom", piše Đula u Jutarnjem listu.
"Pogotovo je to problematično kad se zna da se predsjednik Republike uoči ovih izbora bio potpuno jasno svrstao na stranu SDP-a i HNS-a. Istraživanje je pokazalo da je agitiranjem za opoziciju Mesić utjecao na odluke 17 posto birača. Mesić se na ovim izborima nije ponašao kao neopredijeljeni zaštitnik građana i ustavnog poretka, nego je, naprotiv, nizom akcija i nastupa otkrio da se zauzima za smjenu HDZ-a.
Upravo bi stoga Mesić sad trebao izbjegavati bilo kakvu zloporabu svojeg prava na posredovanje oko rezultata izbora. HDZ je pobijedio na izborima, a ta je pobjeda uvjerljiva i u Hrvatskoj, dakle, nije riječ samo o višku mandata s liste za dijasporu", nastavlja Đula.
"Mesić prvo mora Sanaderu pružiti priliku da okupi većinu. Štoviše, Mesić bi to trebao učiniti odmah jer ga ovaj put odugovlačenje kompromitira, a i nepotrebno je jer se rezultati i odnosi više ne mogu bitno mijenjati.... a napose zato što se već jučer pronio glas o tome da se predsjednik države aktivirao kao glavni pregovarač za okupljanje većine za zamišljenu novu vladu. Prema tim informacijama, Mesić je osobno nazivao neke stranke, predlažući im da koaliraju sa SDP-om", stoji u članku u Jutarnjem listu.
"Ovaj put Mesićevo odugovlačenje može značiti jedino njegovo izravno sudjelovanje u organiziranju većine za opoziciju. Taj bi posao Mesića doveo u nezgodnu situaciju jer, kao državnik koji je izbore osvajao na platformi nadstranačkog kontrolora svake vlasti, sad riskira da ga se otpuži kako radi protiv volje većine.
Jer iako je SDP prva lista u šest od 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, iako SDP i HNS u zbroju imaju više glasova od HDZ-a, metoda preračunavanja glasova u mandate učinila je HDZ legitimnim pobjednikom ovih izbora. To Mesića možda može privatno uznemiravati, ali on kao šef države ne bi smio, ni šutnjom ni krivom akcijom, kompromitirati jasan rezultat izbora.
A rezultat je takav da je SDP, kao što smo prognozirali, postigao povijesni rekord, prešao 30 posto i značajno se proširio u parlamentu, ali da ipak nije uspio izazvati kritičnu promjenu trenda, da nije uspio povećati odaziv građana na izbore, što bi mu išlo u korist, i da nije bitno ozlijedio HDZ. I prema rezultatu i prema koalicijskom kapacitetu, HDZ je, dakle, pobjednik ovih izbora", zaključuje Jutarnji list.

Istovremeno, Večernji list se pita "zašto je stvoreno ozračje kao da se ne zna pobjednik". Deana Knežević u članku naslovljenom "Mesić još nije čestitao HDZ-u" kaže kako je Ivo Sanader nedvojbeni pobjednik na nedjeljnim parlamentarnim izborima.
"Osvojivši 61 mandat u deset izbornih jedinica i još pet u dijaspori, HDZ je za točno deset zastupnika ispred SDP-a. To se ne može smatrati ni tijesnom ni nategnutom, nego vrlo uvjerljivom pobjedom.
Unatoč tome što je, dakle, sasvim jasno tko je relativni izborni pobjednik, još u izbornoj noći, a i tijekom današnjeg dana, ostalo je na neki način otvorenim tko će prvi sastavljati vladu.
Tome je na određeni način pridonio i predsjednik države Stjepan Mesić. Šef države nije odmah čestitao Sanaderu na izbornoj pobjedi, kao što su to iste noći učinili, na primjer, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering i njemačka kancelarka Angela Merkel. Dao je, međutim, takvu izjavu iza koje je ostalo posve otvoreno tko će prvi dobiti priliku za sastavljanje vlade", piše Večernji list.
"Glavni akter u formiranju buduće vlasti, šef HDZ-a Ivo Sanader, iste je večeri vrlo jasno reagirao. U prvom obraćanju javnosti on više nije nastupao s pozicije stranačkog šefa, nego kao državnik, premijer svih građana, koji komplimentira izbornim takmacima na korektnom ponašanju u kampanji, a istodobno informira javnost da od Mesića očekuje mandat za sastavljanje vlade.
U nastavku izborne noći oglasio se i treći akter, šef SDP-a Zoran Milanović, čiji se istup uklapao u dvoznačne poruke s Pantovčaka. Ni Milanović nije čestitao stranci koja je pojedinačno osvojila najviše mandata i rekao, na primjer: 'Ako ne uspijete sastaviti vladu, onda ćemo je sastaviti mi jer za to imamo snage.' Ne obazirući se na volju HDZ-ovih birača, koji su bili u većini, Milanović je odmah najavio da će on sastavljati vladu. I o tome je već razgovarao s predsjednikom Mesićem iako je u tome zasad tajnovit, kao da nije riječ o temi koja se tiče najšire javnosti", nastavlja Deana Knežević.
"Tako je i tijekom današnjeg dana u jednom dijelu političke scene stvarana atmosfera da je i nakon izbora sve neizvjesno te da je moguće i da stranka koja nije relativni izborni pobjednik dobije mandat za sastavljanje vlade.
Takav se postupak kosi s voljom velikog dijela birača, koji je na biralištima rekao da želi dati HDZ-u još jedan mandat. Tim se možda ide prema svojevrsnoj, umjetno stvorenoj krizi jer se koalicijski potencijal HDZ-a proglašava nedovoljnim i prije nego što ga je bilo prilike provjeriti u Saboru. Ako se već u startu ignorira izborni rezultat, očekivati je da će se nakon izbora politička situacija još više zakomplicirati.
U formi diplomatskog propitkivanja na to već stižu diskretne reakcije iz međunarodne zajednice, kojoj nije u interesu da se u regiji otvara još jedna točka nestabilnosti. Danas su na politički krajnje neutralan način reagirali i sindikati, tražeći da se ne odugovlači sa sastavljanjem vlade", stoji u članku Večernjeg lista.
"Cilj je, smatraju neki analitičari, napraviti pritisak na potencijalne HDZ-ove partnere. Ako je tako, najviše će stiješnjena bili koalicija HSS/HSLS, bez koje ni HDZ ni SDP ne mogu sastaviti stabilnu vladu. Prema toj su koaliciji već krenule poruke da će do idućih izbora 'nestati' ako se sad prikloni HDZ-u", zaključuje Večernji.

Cijela ova situacija podsjeća na odbijanje priznavanja zagrebačkog gradonačelnika s kraja prošlog stoljeća i nedvojbeno upućuje na komunističke metode koje predsjednik provodi, a indicira i povezanost predsjednika i milanovićeva oca kao i strah od HDZova procesuiranja generala Zagorca zbog eventualne upletenosti! Sve u svemu smiješi nam se sumrak demokracije u 21. stoljeću!

Post je objavljen 28.11.2007. u 12:55 sati.