Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Mirko Sagolj-MATICNI LIST

U masovnom nasrtaju nacional-separatista i neofasista na Bosnu i Hercegovinu kao zajednicku drzavu svih njenih naroda i gradjana,pokusavaju se srusiti i najvazniji temelji njene drzavnosti.U opasnosti je,posebno,Dan drzavnosti,
25.novembar.
U povijesnoj noci u Mrkonjic-Gradu,na kojem je bilo 247 prisutnih(od kojih 193 delagata s pravom glasa)konstituirano je Zemaljsko antifasisticko vijece narodnog oslobodjenja Bosne i Hercegovine(ZAVNOBiH)-u citavoj nasoj povijesti prvi istinski narodni parlament koji je obnovio drzavnost Bosne i Hercegovine na principima slobode i ravnopravnosti.U Rezoluciji koja je na tom zasjedanju usvojena,sadrzana su dva bitna stava kojima se odredjuje buduca sudbina Bosne i Hercegovine.
Valja se danas,kad grobari ove zemlje nastoje da pokopaju sve sto oni sami nisu stvorili,prisjetiti najvaznijih odredbi te rezolucije.
Prva:Narodi BiH su,zajedno sa drugim narodima,izvojevali pravo da urede svoju zemlju onako kako to najvise odgovara volji i interesima i njih samih i svih naroda Jugoslavije.
Druga:Danas narodi BiH,kroz svoje jedino politicko predstavnistvo ZAVNOBiH,hoce da njihova zemlja,koja nije ni srpska,ni hrvatska,ni muslimanska,nego i srpska,i hrvatska i muslimanska,bude slobodna zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj ce biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba,Hrvata i Muslimana.
Ako se za Povelju Kulina Bana iz 1189.godine moze kazati da predstavlja"rodni list"bosanskohercegovacke drzavnosti,onda se za Rezoluciju ZAVNOBiH-a moze kazati da predstavlja"maticni list"trajno obnovljene drzavnosti BiH u njenim povijesnim granicama.
A sta se danas dogadja s tom istom Bosnom i Hercegovinom?Ko je u njoj ravnopravan,i s kim?
Moze se komotno kazati da je ogroman procenat stanovnika ove zemlje,bez obzira na nacionalnu pripadnost,
potpuno ravnopravan.Ali,u cemu?Pa,samo u siromastvu i strahu od rata.Moze se,isto tako,kazati da je jedan manji procenat njenih zitelja takodjer veoma ravnopravan,ali u cemu?Pa,u pljackanju ove zemlje i u bogacenju.I to u ime"svog"-srpskog,hrvatskog i bosnjackog naroda.
Nacionalisti koji vladaju ovom zemljom od 1990.godine i ponasaju se kao da ce na vlasti docekati sudnji dan,njenu proslost uvazavaju onoliko koliko od nje imaju koristi.Doduse,sve nacionalne stranke koje su tada preuzele vlast i njihovi surogati koji danas zajednicki vladaju,ne ponasaju se podjednako u odnosu na proslost ove zemlje,pa ni u odnosu prema ovom velikom prazniku.Najvece postovanje prema Danu drzavnosti BiH imaju oni koji imaju i najvece postovanje prema Bosni i Hercegovini kao zajednickoj drzavi svih njenih naroda i gradjana i prema njihovoj potpunoj ravnopravnosti.Za njih je taj dan-drzavni praznik.Drzavni praznik,ali samo u federalnom dijelu BiH.
U Dejtonskoj Republici Srpskoj vlasti ne samo da Dan drzavnosti uopce ne postuju,vec na svaki nacin nastoje da ga sto vise omalovaze.Umjesto Dana ZAVNOBiH-a u RS se slavi dan kad je potpisan Dejtonski sporazum.I samo stoga da bi se sto vise udaljili od Bosne i Hercegovine kao zajednicke drzave svih njenih naroda i gradjana.
Oni,jednostavno,ne zele-suzivot.Ni s kim.Posebno ne s Bosnjacima.To i jeste osnovni uzrok odbacivanja ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a,jer je tim zasjedanjima BiH priznata kao ravnopravna federalna jedinica u okviru Jugoslavije,i to prvenstveno zbog bosnjackog naroda.
ZAVNOBiH I DEJTON SU KAO NEBO I ZEMLJA.PO ZNACAJU ZA SUDBINU BiH I NJENIH NARODA I GRADJANA,
NI DOZVATI SE NE MOGU!
("Oslobodjenje")

Post je objavljen 28.11.2007. u 11:03 sati.