Bez obzira na popriličan broj što kupljenih što nasljeđenih kuharica, kad god u nekom časopisu vidim zgodan recept ili zanimljiv, istrgnem ga i pospremim. Tako se dogodi da neki recept leži pospremljen i zaboravljen ili iz ovog ili onog razloga, neisproban godinama. A onda dođe trenutak kad se odvažim probati to nešto što sam godinama odgađala.
Konkretno ovo otkriće je čekalo barem 5 ili 6 (a možda i više) godina, jer mi se učinilo skupo i jako komplicirano.
Sada kad uglavnom čokoladu za kuhanje i kolače, a i hrpu ostalih namirnica, kupujem na veliko (uz ogromnu uštedu - kilu čokolade dobijete po cijeni od 30 deka one kupljene u "vašem" dućanu), jedina prepreka koja je ostala je bilo malo više uloženog truda, a to svakako ne bi smio biti izgovor za ništa, a kamoli za isprobati finu tortu ili kako sam je ja nazvala - šnite.
Vjerujte mi, isplatilo se, prefino je i obavezno će to biti na mom stolu i ovih blagdana
Recept koji sam našla pod originalnim je imenom "Zrinkina torta" pa možda neki od vas znaju za taj kolač
Budući da Zrinku ne poznajem, a ovo je carstvo više vrsta čokolada i svega finoga što obično s čokoladom ide, uzela sam si slobodu preimenovati ovu čaroliju u "Čokoladna čarolija" ;)
* Za one kojima se ne da ili ne vole peći kolače - ovaj se NE PEĆE! ;))
sastojci:
- 75 g šećera (kristal)
- 450 g čokolade za kuhanje
- 125 g maslaca (ili margarina)
- 100 g mljevenih badema
- 100 g nasjeckanih prženih lješnjaka
- 100 g nasjeckanih kandiranih trešanja (ili višanja)
- 100 g nasjeckanih suhih marelica
- 50 g nasjeckanog suhog manga (moj dodatak, nije u receptu)
- 1 paketić kandirane narančine i limunove korice (oko 60- 75 g)
- 175 g Petit Buerre keksa (ili sličnih)
- 125 g nasjeckane mliječne čokolade
- 2 jušne žlice ruma (moj dodatak, nije u receptu)
za ukrašavanje:
- 50 g mliječne čokolade
* sve sastojke možete kupiti u bilo kojem većem marketu
priprava:
1. sve sastojke koji se sjeckaju i melju pripremite
- Lješnjake stavite na tavicu (bez ulja) pržite dok ljuskice ne počnu pucketati pa zamotajte u grubu krpu snažno protrljajte. Sada su mekani pa ćete ih lakše nasjeckati, a bez kožice i prženi imaju specifičnu aromu
2. Limeni kalup obložite masnim papirom ili aluminijskom folijom
3. Uspite šećer u 1,5 dcl vode i zagrijavajte dok se ne otopi (uzmite veliku posudu). Pustite vriti jednu minutu. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu za kuhanje i maslac (margarin). Miješajte lagano dok se maslac i čokolada ne otope i pretvore u glatku kremu.
4. Umiješajte mljevene bademe
5. Izlijte tanak sloj čokoladno/bademaste mase na dno kalupa
6. U preostalu kremu umiješajte sjeckane lješnjake, višnje (trešnje), kandiranu koricu , marelice i ostalo suho voće po izboru
7. Sve dobro izmiješajte pa sad u već prohladnu masu dodajte sjeckanu mliječnu čokoladu i malo ruma
8. Preko prvog sloja čokoladne mase, složite red keksa (suhih!)
pa preko keksi žlicom nanesite sloj kreme. Redajte kekse i kremu naizmjence dok ne potrošite svu čokoladnu kremu, koja je zadnji sloj (dakle završite s kremom, a ne s keksima ;))
9. Ostavite u hladnjaku par sati (ili preko noći)
10. Izvrnite kolač na tanjur (ili prikladnu dugoljastu tacnu), uklonite masni papir ili foliju, ukrasite rasopljenom mliječnom čokoladom (možete je rastopiti na pari pa u tuljac i tako u krašavati, ja to smatram gubitkom vremena i razbacivanjem čokolade pa rastopim u posudi direktno na vatri i žličicom "cik-cakam" preko kolača)
* do posluživanja (ili između) držite u frižideru (ili na hladnom)
Uživajte, dobar tek! :)
Post je objavljen 27.11.2007. u 11:03 sati.