Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/makbe

Marketing

Trebam nekog da me zagrli...

Image Hosted by <em>ImageShack.us

Ne brinite za mene! Nisu to moje riječi. Imam ja tko me grli i ljubi, hvala Bogu.

Neki dan me nazvala poznanica iz Doma umirovljenika. Preklinje me, da što prije dođem. Pa što je? - pitam zabrinuto. Kaže: Ne mogu više ovako. Nitko mi ne dođe. Nitko me ne posjećuje. Treba nekoga da me sasluša, da se izjadam, a nikoga nema. Trebam nekoga da me zagrli...!? Ostala sam iznenađena, bez riječi. . Pogodio me taj njezin bolni vapaj za zagrljajem. Sjetila sam se Grašine pjesme, koju kao da je ispjevala moja spomenuta prijateljica Olgica:

Ja ne mogu više, Bože moj,
tu samoću podnijeti,
kad bi mog'o novi dan,
malo sunca donijeti.

Vraćam ti se opet, Bože moj, da pokažeš mi put,
jer si jedini što zna, da stjeran sam u kut...
Nekog trebam ja, trebam nekoga,
da prestane boljeti,
nekog trebam ja, trebam nekoga,
tko će me voljeti,

ja trebam nekoga...
jer sam ja ko' i svi samo jedna duša malena,
uboga, i ja trebam nekog da me zagrli, utješi,
jer bez ljubavi i moje srce vene,

ja trebam nekoga da bude kraj mene...

I moja draga poznanica Olgica sada je stjerana u kut. Dok je bila mlada, birala je između muža i roditelja. Izabrala je roditelje i rastala se. Djecu nije htjela. Kad su roditelji umrli, srušio joj se sav svijet. Sada, skoro u osamdesetoj, morala je napustiti svoj stan, jer se više nije mogla sama za sebe brinuti. Ima rođake, kojima je dala sve što je imala: i stan i pozamašnu ušteđevinu. Oni se brinu za nju, ali na neki svoj način, a njoj to nije dovoljno, jer je jako zahtjevna. Ima tešku narav. Ono što ona nikome nije dala, to hoće sada za sebe: ljubav, pažnju, razumijevanje, vrijeme, zagrljaj, utjehu.... U domu je ne vole, jer se sa svima svađa i ljuta je na cijeli svijet. Misli da su svi zločesti i prema svima je neljubazna. Dok smo sjedile u zajedničkom prostoru umirovljeničkog doma i razgovarale, naišla je jedna gospođa na štakama i pokušala sjesti u našoj blizini, ali nije uspjela, jer ju je moja Olgica izgrdila i istjerala. " Pa ne mora baš sada doći kad mi ovdje razgovaramo..." Pokušavam ju nekako uvjeriti da se promijeni, da bude ljubazna s ljudima, pa će i oni biti bolji s njom, ali to jako teško ide. Podsjećam ju, kako je nekada znala biti ljubazna i nasmijana, kako je lijepa kad se smije... Kaže mi, kako i ona ponekad pomisli da bi se trebala promijeniti, ali eto, nikako da krene. Htjela bi da joj se ja potpuno posvetim. Najradije bi mi se zavukla pod kožu.... Zaboravlja da me i moja velika obitelj treba.

Žao mi što je tako osamljena. Ali sve potencijalne prijatelje je otjerala od sebe. Izgleda da sam još jedino ja ostala uz nju. Priznajem da to teško podnosim, ali neću je ostaviti.

Sjetila sam se blažene Majke Tereze i s kojom ljubavlju se ona davala najbjednijima, najzločestijima, najprljavijima, najsmrdljivijima .... U svakom je gledala Isusa ! I to joj je davalo snagu i radost u služenju. Kad joj je jedan novinar, vidjevši što i kako radi na kalkutskim ulicama rekao, da on to ne bi radio niti za milijun dolara, ona se s njim složila i rekla:- Ne bih ni ja, ali ja ovo radim svom Isusu za ljubav! Tu je ta tajna! Ljubav sve može, strpljiva je, dobrostiva, sve prašta, sve podnosi i nikada ne prestaje! Ljubav prema bližnjemu će biti naša ulaznica za Kraljevstvo nebesko. Po ljubavi ćemo biti suđeni. Jer što god ste učinili jednom od ove moje najmanje braće, Meni ste učinili!

Neću je napustiti. Jer kad ju malo boljem pogledam, u očima joj vidim patnju, zbunjenost, strah ...Možda i nije tako zločesta, nego samo izgubljena. Na svoj način bori se za život i traži pomoć! Image Hosted by ImageShack.us
Treba zagrljaj i osjećaj da ju netko voli. Možda će onda povjerovati i u Božju ljubav.<

U tom našem odnosu, ja njoj pomažem, a ona mene izgrađuje. Bože, pomozi i meni i njoj!







Post je objavljen 26.11.2007. u 22:49 sati.