Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometnistrucnjak

Marketing

Još samo 928 dana

Iako je trenutno mnogo zanimljivije raspravljati o Europskom prvenstvu i o nedavnoj pobjedi naše reprezentacije nad Engleskom danas bi se osvrnuo na ždrijeb za kvalifikacije SP u Južnoafričkoj republici 2010. godine. Kako sam naslov kaže, do tog nas događaja dijeli 928 dana.
Svjetsko prvenstvo ili Mundijal, kako ga naši novinari vole nazivati, održat će se u mjesec dana, točnije između 11.6. i 11.7. 2010. na samo jugu crnoga kontinenta. 32 reprezentacije, broj koji se standardizirao na zadnja 3 natjecanja, odlučit će o novome svjetskom prvaku, nasljedniku Italije u 64 utakmice koje će se odigrati na 9 različitih stadiona (koji naravno još nisu ni blizu gotovi, ali samo da napomenem, njihova izgradnja već kasni).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Danas se održava ždrijeb za kvalifikacije. Kontinentalne organizacije FIFE će kroz kvalifikacije dati 31 sudionika jer je domaćin, JAR već osigurao nastup. Ipak, JAR će nastupati u kvalifikacijama ali će tim utakmicama pokušati osigurati nastup na Afričkom Kupu Nacija, kontinentalnom prvenstvu Afrike za koje se kvalifikacije igraju skupa sa kvalifikacijama za SP.
Južna Amerika će na SP dati 4 predstavnika te još jednog koji razigrava sa predstavnikom CONCACAF zone. Južnoameričke kvalifikacije su ujedno i najjednostavnije. 10 reprezentacija se nalazi u istoj grupi, kroz 18 kola odlučuju o 4+1 najboljih koji će na put u JAR. Te su kvalifikacije već i počele. Nakon 4 odigrana kola, najbolji su Paragvaj, Argentina, Brazil, Kolumbija...
U Afričke kvalifikacije ulaze 53 momčadi uključujući domaćina Južnoafričku republiku. 5 najboljih momčadi će kroz kvalifikacije izboriti nastup na SP. U prvom krugu 10 najslabijih reprezentacija razigrava za 5 mjesta koje vode u drugu fazu kvalifikacija. Neke od tih momčadi su već odustale. Drugu fazu čini 10 grupa sa po 4 momčadi. Pobjednici grupa te 8 najboljih drugoplasiranih sastava će osigurati nastavak natjecanja. Treća ili finalna faza kvalifikacija sastoji se od tih 20 reprezentacija podjeljenih u 5 grupa, opet po 4 momčadi u svakoj grupi. Pobjednici tih grupi su izravni sudionici SP.
Azija će na SP poslati 4 sudionika, a peta najbolja azijska momčad će razigravati s pobjednikom Oceanijske zone. S obzirom da je Australija prešla u Azijsku zonu, vrlo je izgledno da će i peta momčad iz Azije vidjeti JAR. Od 46 članica Azijske konfederacije 43 će se boriti za mogućnost nastupa na SP. Kroz prve dvije izlučne faze kvalifikacija dobit će se 15 momčadi kojima će se pridružiti 5 momčadi koje su oslobođene igranja „pretkvalifikacija“. Tih 20 momčadi tvori 5 grupa iz kojih će samo prve dvije momčadi ići u sljedeći ciklus. Taj ciklus se sastaoji od 10 momčadi podijeljenih u 2 grupe iz kojih po dvije najbolje idu izravno a trežeplasirane momčadi se bore za petu azijsku poziciju.
CONCACAF ili organizacija Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba na Svjetsko prvenstvo ima pravo poslati 3 sudionika te četvrtog koji razigrava sa petoplasiranom momčadi Južnoameričkih kvalifikacija. U kvalifikacijama sudjeluje 35 momčadi. Nakon dva eliminacijska ciklusa u trećoj fazi natjecanja formiraju se 3 grupe sa po 4 momčadi iz kojih po dvije najbolje momčadi prolaze dalje. Formira se finalna grupa od 6 momčadi koje kroz susrete svatko sa svakim odlučuju o 3+1 putnika za SP.
I za kraj Europske kvalifikacije. Kao najbolja i najuspješnija organizacija Europa će na SP poslati 13 sudionika. 53 članice UEFE će biti raspodijeljene u 9 kvalifikacijskih grupa iz kojih će pobjednici automatski osigurati nastup na prvenstvu, a 8 najboljih drugoplasiranih momčadi će kroz dodatne utakmice odlučiti o 4 dodatna sudionika.
Svojim odličnim rezultatima Hrvatska je uspjela osigurati prvi „pot“ za izvlačenje što će zasigurno doprinjeti izvačenju lakših protivnika. Iako će do početka kvalifikacija za našu reprezentaciju proći još mnogo mjeseci treba reći da su za manje poznate slabije reprezentacije kvalifikacije već započele. Tako su se od Svjetskog prvenstva već oprostile Hong Kong, Tađikistan, Indonezija, Jemen, Bangladeš, Indija, Pakistan, Malezija, Kambodža, Palestina, Afganistan...
I za kraj jedna zanimljivost. Svjetsko prvenstvo je danas najveći (sportski) događaj u svijetu. Prvu utakmicu u povijesti svjetskih prvanstava odigrali su Francuska i Meksiko 13.7.1930. u Montevideu, Urugvaj. Francuzi su odnijeli pobjedu pred „impozatnom“ brojkom od tisuću gledatelja.


Post je objavljen 25.11.2007. u 01:31 sati.