Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skiceslavonije

Marketing

Po starim receptima

Dobih poštu u kojoj me jedan prijatelj moli da mu pošaljem neki dobar recept za juhu jer je bolestan pa mu to baš paše. Odmah sam pomislio da bi bilo lipo malo "poviesnih vriednosti" iz Nove zagrebačke kuharice (M. Kumičić; 1891. g. Zagreb). Pa eto recepata za juhe za bolestne...



Juhe za bolestne
(Kranken-Suppen)


Da možeš brzo, na primjer u jutro dobiti frižke govedje juhe, izreži meso na drobno. Na 30 dekagrama mesa uzmi 1/2 litre hladne vode, malo soli i kuhaj 1/2 sata uz umjerenu vatru.


Z a p r ž a k
(Einbrenn)


Na masti, maslacu ili kojem drugom tustilu pečeno brašno, koje samo malo, ili jače zažutiš ili zarumeniš pa neprestano miešaš, i u početku hladnom, a kašnje vrelom juhom naliješ, služi ti za variva, ili da dobiješ gušću juhu, i tako dalje.


Juha od kokoši
(Hühner-Suppe)


Da govedja juha bude bolja, metni u isti lonac s govedinom 1/4 stare kokoši, (izuzevši glavu, po kojoj je juha gusta), nalij hladnom vodom, a da ti juha pridrži svu jakost, treba da je lonac dobro poklopljen. (Najbolji su za to tako zvani Papinianski lonci). Juha treba da vrije uz umjerenu vatru 3 -4 sata.
Za bolestne, koji ne smiju dobivati krepku juhu, kuhaj samo kokoš na vodi bez korienja.



Juha sa mesnim extraktom
(Suppe mit Fleisch-Extrakt)


Nećeš li jesti kuhana mesa, već pečeno ili koje drugo meso, tad možeš nadomjestiti govedju juhu, ako kuhaš kosti i korienje i pridaš Liebigov extrakt. U takovu prociedjenu juhu možeš ukuhati rižu, krupicu (Gries), ribanu kašicu i ovomu slično.


Puno lipih zajogaja, a ja znam cieniti juhu, svima koji odluče ove saviete revne domačice primieniti u svojoj kuhinji.
Svima puno pozdrava i dobar tek.... Zis




Post je objavljen 21.11.2007. u 23:03 sati.