Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Korejci lete na Mjesec

Poput nekih azijskih susjeda i Južna Koreja želi krenuti u svemirsku avanturu te je najavila ambiciozni program slanja sonde oko Mjeseca 2020. godine. Aluniranje je planirano pet godina nakon toga.

"Južna Koreja će poslati sondu u orbitu oko Mjeseca 2020. i jednu drugu koja će sletjeti na Mjesec 2025. godine", rekao je glasnogovornik korejskog ministarstva znanosti. Južna Koreja bi do 2017. trebala dovršiti razvoj rakete tipa KSLV-II, što bi trebalo stajati 2,4 milijarde eura.

Južna Koreja namjerava također upotrijebiti svoje rakete za stavljanje u orbitu, svake tri ili četiri godine, satelita od 100 kilograma i manjih satelita od 10 kilograma svake godine. Prvi južnokorejski svemirski centar, Svemirski centar u Narou, na jugu poluotoka, treba biti otvoren sljedeće godine. Prvi južnokorejski astronaut će poletjeti u ruskoj raketi Sojuz u travnju na Međunarodnu svemirsku stanicu u kojoj treba ostati tjedan dana.

Nakon Japana koji je u orbitu oko Mjeseca 14. rujna prošle godine lansirao sondu Kaguya, Kina je također prije nekoliko dana u orbitu lansirala jednu sondu, a Indija se sprema poduzeti to isto 2008. godine.
(Net.hr)

Uz ovu vijest s Net.hr-a spominjem da će Koreja poslati i čovjeka u svemir, a otvorila je prijave na koje su se građani Koreje mogli prijaviti kao prvi Korejci u svemiru. Ministarstvo je objavilo kako dva prva Korejska atronauta mogu biti bilo koji građanin Koreje stariji od 19. godina koji zadovoljava uvjete stranih jezika i razumije se u znanost, a u uži krug izbora ući će 300 prijavljenih. Tada će se obaviti posebni testovi kako bi se izabralo 30 ljudi, a na kraju će pet kandidata biti pomno preispitano u finalu. Ne znam jesu li astronuti već izabrani i tko su, ali pretpostavljam da su već i istrenirani. Uglavnom, u svemir će krenuti u travnju sljedeće godine.

Koreja želi biti među prvih deset zemalja po istraživanju svemira do 2015. godine, a od ostalih planova da spomenem i neovisnu proizvodnju multifunkcionalnih satelita i svemirskih letjelica za svjetsko tržište.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Linkovi:
Korea Aerospace Research Institute (KARI) - Korejski institut svemirskih istraživanja gdje možete pročitati više o Korejskim, naravno, istraživanjima svemira.


Post je objavljen 21.11.2007. u 21:30 sati.