Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetmakrobiotike

Marketing

Makrobiotika za početnike-vol 2

Žitarice- zašto su tako važne?

Cjelovite i organski uzgojene žitarice sadrže bjelančevine, složene ugljikohidrate, vitamine B skupine, vlakna i balastne tvari. Složeni ugljikohidrati se postupno probavljaju, daju nam stabilnu, dugotrajnu energiju i, za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, stabiliziraju razinu šećera u krvi.
Nažalost, u suvremenoj prehrani im nije dodijeljena važnost koju zaslužuju pa se često konzumira bijela, industrijski prerađena riža, a proizvodi od pšenice su često industrijski , od bijelog brašna. Moramo biti svjesni da je to zapravo 'mrtva' hrana koja nam čini više štete nego koristi...
Nema razloga da ne upotpunite svoju kolekciju organskih cjelovitih žitarica slijedećim članovima šarolike obitelji: smeđa riža, proso, amaranth, zob, raž, pšenica, heljda, ječam, pir, kvinoja, kukuruz, kamut, slatka riže, basmati riža, jasmin riža, divlja riža... Dat će vam energiju, upotpuniti okus jela, zasititi vas i iznenaditi svojom pristupačnosti, jednostavnom pripremom i povoljnom cijenom.
Kuhana žitarica može stajati u frižideru i do 4 dana, što vam olakšava pripremu jela.

Evo nešto o prosu:
Proso je prava jesenja žitarica, bogat je kalcijem i željezom i odlično se kombinira sa povrćem. Može se lagano prepržiti na tavi dok ne zamiriši, ali i ne mora. Kuha se 20 minuta u omjeru 2,5:1, tj. na šalicu prosa ide 2,5 šalica vode. Ove jeseni ga kombinirajte sa bundevom, neće vam biti žao!


Post je objavljen 19.11.2007. u 11:16 sati.