Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 173.

I, kak je bilo? Ste riješili? Jel bilo slično kak i prošli? Ste naleteli na ko v kutu? Ha, kaj velite?
Ono kak je bilo u prošlom problemu moglo bi biti ko ideja vodilja. Da bi se to izvelo, trebalo bi malo pripremiti poziciju. Pripremu treba izvoditi tako, da protivnik mora slijediti zamisli ostvarenja. Ak ih ne slijedi, trebao bi izgubiti na drugi način. Čitavu namjeru treba dobro smisliti. U našem slučaju to ide. Ustvari, to jedino ide. Zakaj je to jedino, nebum obješnjaval, jer bi to mogla biti ustvari knjiga.
Znači, treba stvoriti grupu u protivničkom okruženju, koja daje samo jedno oko, a ostatak izvući spojeno prema vanjskom oktuženju. Stvaranje te grupe u okruženju je priprema, a završetak je spoj prema van.
Pa, ajmo slagati kamenčiće, koje ćemo dati protivniku kao 'kost u grlo'.
Crni kreće s 1. D3.
Bijeli mora igrati 2. D4. Kada bi se crni na tome mjestu spojio, bijeli bi bili razdvojeni i takovi neopstojni.
sada lagano komprimiranje bijelih kamenčića napadom na kamenčić s 3. D5. Bijeli ga mora braniti s 4. E4.
Slijedi onemogućenje prostora za stvaranje oka na F2. To crni čini potezom 5. E2. Grupa koja se slaže ovim crnim kamenčićima, omogućuje samo jedno oko. Znamo da su za osptojnost skupine potrebna dva oka.
Bijeli sada mora igrati 6. F2, da se crni tu ne spoji na desnu stranu.
Crni je pripremio grupu u bijelom oktužernju koju će mu ostaviti, ali koja će uzimanjem ostaviti bijelom samo jedno oko.
Slijedi poznata kombinacija iz prošloga problema, kojom se crni spaja prema gore po A-vertikali. Prvi potez toga dijela plana je crni 7. A2!!! Stavlja u ugroženu poziciju bijele kamenčiće na B3, B4 i C3. Bijeli sa 8. B2 izolira kamen na A2, a ujedno ga odvaja od ubačene crne trojke.
Nastavlja se kombinacija višestrukog djelovanja s crnim 9. B1. Bijeli se mora osigurati daljnjim odvajanjem crne trojke igrom na 10. C1.
Sve je spremno za konačni udar crnoga sa 11. A4.
Taj dio je kao i u prošlom rješenju. Nastao je ko na A1B1. Kada bi sada bio na potezu crni, odigrao bi na A3, pa nakon uzimanja, B1 nebi bilo oko i ostalo bi samo ono gdje su 'darovana' tri kamenčića. Bijeli nesmije na A3 radi uzimanja na C2. Ostalo je samo igranje koa kao rješenje.
Tak, lepo.
A sada da pripremim izvješća sa 6. Jesenskog večilogoričkog turnira, a potom i završnice Prvenstva Hrvatske.
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 19.11.2007. u 08:55 sati.