Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mdv

Marketing

Sveta Elizabeta Ugarska

Danas se slavi 800. godina od rođenja ove svetice. Živjela je u vremenu sv. Franje Asiškog i bila je članica Franjevačkog svjetovnog reda te je proglašena njegovom zaštitnicom. Bila je slična Majki Terezi po pomaganju siromašnima, bijednima, bolesnima i gladnima.

Image and video hosting by TinyPic
Sliku uslikao: Vincent de Groot

Elizabeta je bila princeza, kći ugarsko - hrvatskog kralja Andrije II. Rodila se u Bratislavi. Po narodnosti je bila Mađarka (Erzsébet). S trinaest godina, udala se za tirinškog (njemačkog) grofa Ludovika. Brak makar je bio dogovoren, bio je pun ljubavi i imali su četvero djece. Dala je sagraditi bolnicu, kraj dvorca, da se osobno brine za bolesnike. Obitelj se tome protivila. Potajno je hranila gladne, siromahe i bolesne. Jednom je, prema legendi, grof zaustavio Elizabetu, s ciljem da vidi što skriva, a kad je otvorila pregaču haljine, umjesto kruha koji je tamo bio prije minute, pojavile su se ruže. Nakon smrti grofa Ludovika, prodala je sve imanje, prihvatila siromaštvo, i brinula se za svoja tri sina te za bolesnike i siromahe. Za velike gladi u Njemačkoj, pomagala je siromasima. Umrla je s 24 godine.

Zaštitnica je pekara, prosjaka, bolesnika, siromaha, humanitarnih djelatnika, bolnica, udovica, ljudi u progonstvu.

Papa Grgur IX. proglasio je Elizabetu, svetom 27. svibnja 1235. u gradu Perugi u Italiji, samo četiri godine nakon njene smrti.


Post je objavljen 28.12.2016. u 21:24 sati.