Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/bozjaljubav

Marketing

...Vukovar...

...evo ovih dana sjećamo se Vukovara...Ali ne samo Vukovara nego svih gradova koji su bili napadani u vrijeme rata...Vukovar će mo zapamtiti kao grad koji je najviše pretrpio...Vukovar je jedini grad koji je pao, ali naši vojnici su ga vratili...Sjećamo se branitelja koji su dali svoj život za ljepu našu...nažalost danas ljudi to zaboravljaju, vraćaju se Srpske pjesme u Hrvatsku...Mnogi branitelji rade samoubojstva jer nemogu gledati kako drugi uništavaju ono za što su oni svoje živote izlagali...Priča se o Europskoj uniji...Ma nama to netreba...ako nam nisu bili spremni pomoći 91. netrebaju nam ni sada...Bog je našu zemlju obdario svime, imamo more, imamo planine, imamo ravnice, plodnu zemlju....netrebamo o nikome ovisit...sjetimo se ovih dana u molitvama naših poginulih branitelja...

Malo o Vukovaru

Nakon višemjesečnih priprema, 2. svibnja 1991. srpske paravojne postrojbe su ubojstvom dvanaestorice hrvatskih policajaca u Borovu Selu započele oružanu agresiju Srbije na područje vukovarske općine. Zbog vojnih i političkih razloga, srpski je osvajački pohod imao usporen tijek, pa je Srbija nekoliko sljedećih mjeseci rata zauzimala nezaštićena sela vukovarske općine. Slijedeći ratni cilj trebao je biti grad Vukovar na Dunavu (44.000 st., 1991.). Organizaciju obrane Vukovara vodili su Tomislav Merčep (do početka bitke) te Blago Zadro.

Potkraj kolovoza Vukovar su okružile goleme srpske vojne snage koje su se sastojale od Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih snaga. Na području oko Vukovara (u Hrvatskoj i Vojvodini) Srbija je razmjestila približno 600 tenkova ili oklopnih transportera, velik broj svih vrsta topničkog oružja, oko 50.000 odlično naoružanih vojnika, velike količine streljiva, a srpski vojni zrakoplovi nisu imali suparnika u zraku. Po potrebi je iz Srbije bez poteškoća stizalo novo oružje, streljivo i ljudstvo.

Opkoljeni Vukovar branilo je 700 - 800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te oko 1.000 dragovoljaca, pripadnika HOS-a i dr. Branitelji su bili skromno naoružani: automatskim i poluautomatskim puškama, s nekoliko strojnica i topova, dva zarobljena tenka, ograničenim brojem protuoklopnih sredstava, velikim brojem mina i malim zalihama streljiva. Dodatno opskrbljivanje branitelja vojnom opremom, sanitetskim materijalom i hranom moglo se izvesti samo probojem. Prema vojnim procjenama, u takvom odnosu snaga obrana Vukovara mogla je izdržati dva dana.Post je objavljen 17.11.2007. u 09:34 sati.