Jedno od tradicionalnih jela moje obitelji su knedli. Kad sam bila mala baka bi zamijesila hrpu krumpirovog tijesta i napravila knedle za nas 8 (ljeti kad su i bratić i sestrična bili kod bake). Mi bi joj prijavljivali predpostavljenu količinu knedli koje namjeravamo pojesti... 12! 14! 8! Pljuštale su više ili manje "skromne" najave... Koliko se u biti knedli pojelo, ne sjećam se, ali moja obitelj pojede oko 15 komada.
Ovdje postoji mali trik koji sam naučila ponešto od mame, ponešto od svekrve. Dakle, za knedle radim krumpirovo tijesto od pire krumpira, a njoki su ukusniji ako se rade od krumpira kuhanog u ljusci, pa naribanog na ribež kao jabuke.
U skuhani krumpir (stavim sol kod kuhanja) dodam malo ulja pa ga izgnječim kao pire. U još toplo dodam jaje ili 2 i miksam nastavkom za mijesenje pomalo dodajući oštro brašno. Kad tijesto postigne potrebnu tvrdoću izvadim ga na dasku i još malo podmijesim. Razvaljam, izrežem na kvadrate, na svakog stavim polutku šljive, marelice ili zimi u nedostatku voća, stavim žličicu pekmeza. Zatvorim voće u kuglu od tijesta.
Za to vrijeme zakipim posoljenu i malo pouljenu vodu. U kipuće stavljam jedan po jedan, pa kad ponovo zakipi kuham oko 20 minuta. Knedle ocijedim i malo oplahnem hladnom vodom.
Uobičajeno je bilo sve knedle preliti poprženim prezlima (krušnim mrvicama). Ja to kao mala nisam voljela i obavezno sam molila da moja količina ostane nezačinjena ili sam ih ispirala. Kod dečka, sada muža, sam probala sa zaslađenim kiselim vrhnjem... mmmmmmmmm! Ja sam to još malo doradila po ukusu i želji moje obitelji!
Dakle kad su knedli skuhani, stavim u posudu 2 crvena vrhnja, zasladim sa 6 žlica šećera (to ovisi koliko slatko želite) i na laganoj vatri zagrijavam da se šećer otopi.
Tada dodam knedle i još malo zagrijem sve skupa.
Još uvijek vam ostaje opcija preljevanjem prženim prezlima, kao što mene u zadnje vrijeme nostalgija povuče!
Dobar tek, vaša Lorna
Post je objavljen 16.11.2007. u 12:04 sati.