Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Željeznička Pruga: Južna Koreja- Sjeverna Koreja

Južna i Sjeverna Koreja postigle su novi sporazum koji je te dvije zemlje doveo još jedan korak bliže konačnom ujedinjenju. Prije kraja godine trebao bi biti uspostavljen teretni željeznički promet preko najstrože čuvane granice na svijetu, a vlak bi trebao prometovati od Seula na jugu do indutrijskog kompleksa u gradu Kaseongu na sjeveru.

Obje su strane složne da će to ubrzati razvoj industrije u obje zemlje i pomoći zapošljavanju. Najnoviji sporazum rezultat je prvih razgovora predsjednika vlade nakon punih 15 godina.

Dogovoreno je i da će Južna Koreja uložiti novac u popravak najvažnijih prometnica u Sjevernoj Koreji, kao i željezničkih pruga, dok će obje zemlje zajednički ulagati u zdravstvo.
(Vecernji list)

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Prva željeznička pruga nakon 50 godina neprijateljstva između Južne i Sjeverne Koreje službeno je završena 2003. Postojeća pruga prekinuta je za vrijeme tj. nakon drugog svjetskog rata, a za vrijeme Korejskog rata (1950-1953) maknute su cijele željezničke pruge. Plan spajanja dviju Koreja započet je 2000.-te godine, a 2002. su započeti radovi na pruzi. Prilikom otvaranja pruge 2003., ako se ne varam, Južnokorejski predsjednik je po prvi puta posjetio Sjevernu Koreju, a preko pruge planirali su se spajati rastavljeni ljudi zbog Korejskog rata koji je rodbinu odvojio bez mogućnosti da oni sa sjevera komuniciraju s onima na jugu. No ta traka je mala i nije služila redovito budući da diplomati dviju Koreja još nisu postigli mirniji dogovor. Sada, kada se čini da Sjeverna Koreja popušta u svojim rigidnim odredbama, započinje povezivanje i izmirivanje Dviju Koreja koje je čekalo predugo. Smatram kako bi ujedinjenje Koreja bilo plemenito i dobro rješenje na očitu korist Sjevernoj Koreji, a dugoročno i Južnoj koja postaje premala sa svoje kapacitete i mogućnosti. Komentar na ovdje predstavljenu vijest na stranici večernjeg lista kaže: "To je kraj Sjeverne Koreje kakvu poznajemo danas!" Nadam se da je tako. Poštujem ju kao državu i svakako da ima pravo kad želi izbjeći ovaj nepošten svijet, ali u njoj vidim previše negativnosti (i još više nepoštenosti) te želim da se otvori svijetu i tako pomogne i samoj sebi. Neka ova pruga po kojoj će se vršiti slobodan prolaz bude početak.

Post je objavljen 15.11.2007. u 20:39 sati.