Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpotok

Marketing

Šćinka, Jaje i Pića

Kad bi, dakle, na Pazinsku grandu došli "veliki" (vidi prošli post) mi smo se klinci morali povući u svoje "kaliće" i igrali svoju varijantu igre "Oćo". Obično smo boravili u Šćinki ili Jaju. Pića je bila "zabranjena", navodno opasna.
Evo uputa za one koji ne znaju gdje je to: Najbolje krenuti od Tomažinovog mlina nizvodno putem, pa stazom. Kada dođemo na čistinu s desne je strane "Pozzo dei cavai" - mjesto koje je vjerojatno bilo oduvijek najpovoljnije za pristup konjima koje su tu dolazili vjerojatno napojiti. Danas bi taj puč najbolje oslikavao naziv "Pozzo dei cani", jer se za vrijeme ljetnih žega često zna zateći tu vlasnike pasa koji svoje ljubimce dolaze rashladiti bacajući im komade granja u jezerce.
Na tom mjestu se potok najčešće (kad ima vode) dijeli na dva dijela. Lijevi dio teče prema "Grandi" i mjestu bivšeg mlina Mosconi, a desni dio prema "Pići", "Šćinki" i "Jaju". Prelazimo dakle potok i dolazimo na čisti kameni plato. Prvo jezerce na desnom kraku u kojeg se obrušava voda je - "Pića". Odmah nakon nje, malo izduženog oblika je "Jaje", nakon čega slijedi skok od par metara i pri dnu, nešto iznad nivoa Grande nalazi se "Šćinka". San dobro zapamti? Neka me neko ispravi ako nije tako.
Tu smo se dakle mi "gradska dica" naučili plivati. Sjećam se Valdija, Krnjusa, Monasa, Adelma (on je bio za glavu viši od nas pa se uspješno moga prošvercat u Grandu).
Uz njega je (Adelma) povezan i kraj naših uživanja u tim prirodnim pazinskim "jaccuzzijima". Pri kraju jedne kupališne sezone obolio je od kožne bolesti i svi su govorili kako ju je zaradio baš na potoku. Nije bilo ni čudo, jer pri kraju ljeta je voda već slabo ili nikako tekla i bila je ustajala. Ne sjećam se da li je tada već radio "macel", ali svakako je bilo i drugih zagađivača uzvodno. Od tada su Granda, Šćinka, Jaje i Pića, pa i Pazinski krov - zabranjena i zaboravljena mjesta.
Ipak, kako se mnogo stvari u zadnje vrijeme ipak promijenilo na bolje što se potoka tiče, mislim da je moguće od Pazinskog krova napraviti ponovno "raj" za pazinsku dicu.
Kako?
Neće biti lako, ali više o tome u slijedećim postovima.
P.S. Ako želite u tome pomoć, javite se na mail oknedar@gmail.com




Post je objavljen 15.11.2007. u 07:41 sati.