Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/juznaamerika

Marketing

Summit u Santiagu završio se svađom Chaveza sa španjolskim kraljem i premijerom

SANTIAGO, 10. studenoga 2007.
Sedamnaesti ibero-američki susret na vrhu završio se u subotu u čilanskom Santiagu svađom španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera i venezuelskog predsjednika Huga Chaveza kojeg nije mogao ušutkati ni kralj Juan Carlos.

Venezuelski predsjednik je u prvo petak bivšeg španjolskog premijera Josea Mariju Aznara nazvao "fašistom", a zatim je u subotu cijelu Aznarovu konzervativnu vladu i španjolsku poslovnu zajednicu optužio za neuspješni državni udar u Venezueli 2002. godine.
Aznarov socijalistički nasljednik Zapatero zatražio je riječ i poručio Chavezu da je temeljno pravilo javnoga života "obraćati se drugima s poštovanjem, čak i kada su u pitanju ideološki antipodi". "Bivšeg premijera Aznara izabrao je španjolski narod i zahtijevam poštovanje", rekao je Zapatero.
No, Chavez ga je prekinuo i ponovo Aznara nazvao "fašistom od kojeg čak i zmija ima više ljudskoga". Ta je opaska izbacila iz takta španjolskog kralja Juana Carlosa, koji je vidljivo uzrujan i blijed, povikao Chavezu: "Zašto ne ušutiš?!" i zatim napustio sjednicu.
U završnoj "izjavi iz Santiaga" šefovi država i vlada 22 zemlje Latinske Amerike i Iberskog poluotoka koji su sudjelovali u radu summita, istaknuli su žurnu potrebu da se ojača socijalna zaštita u Latinskoj Americi unatoč velikim ideološkim razlikama između čelnika na tom području, te da se otvaraju nova radna mjesta, poprave uvjeti u kojima žive najsiromašniji i da se moderniziraju porezni sustavi putem eventualnog povećanja poreza kako bi se mogle financirati sve reforme.

Post je objavljen 12.11.2007. u 19:25 sati.