Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akstu

Marketing

AKSTU slavi svoj prvi rođendan

Udruga Aktivni student danas slavi svoj prvi rođendan. Prve ideje o potrebi osnivanja udruge nastale su već krajem akademske godine 2005/06., tj. prve u kojoj je uveden Bolonjski proces na Sveučilištu u Zadru, budući da je bilo očito da se Bolonjski proces ne provodi kako bi trebao.
Osnivačka skupština udruge AKSTU-a održana je 14. studenog prošle godine u Multimedidijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru. Na skupštini je izabrano vodstvo, određeni ciljevi borbe nove udruge i upisani prvi članovi. Mlada udruga je od početka upozoravala na nizak standard zadarskih studenata i na loše provođenje bolonjskog procesa, te je tražila da odgovorni iz Grada, Sveučilišta i resornog Ministarstva postave datume iz obećanih projekata. U slijedećim tjednima udruga je, ojačana novim članstvom, krenula u prve akcije. Već u prosincu, AKSTU je pokrenuo peticiju kojom je upozoravao na elementarne probleme zadarskih studenata. Peticiju je u tri dana potpisalo 1200 studenata i profesora Sveučilišta u Zadru. Tako dobar odaziv na peticiju je pokazao kako je studentima dosta maćehinskog ponašanja odgovornih institucija prema njima. U veljači je održana nova skupština članstva udruge na kojoj je odlučeno kako će u cilju promocije našeg rada biti pokrenut službeni blog, koji se već u svom kratkom vremenu postojanja pokazao kao izvrstan posrednik između AKSTU-a i studenata Sveučilišta u Zadru.
U ožujku je udruga izradila Deklaraciju o problemima studenata Sveučilišta u Zadru, gdje se očitovala o najvažnijim problemima koji tište studente, a ticali su se problema studentskog smještaja, prehrane, visokih školarina, upisnih kvota, nepostojanja studentskog kluba i sl., te zatražila hitna rješenja. Sa peticijom i deklaracijom upoznati su Sveučilište, Grad i Ministarstvo. Kako spomenuti nisu činili ništa na rješavanju naših problema, ili su dali tek načelnu podršku našim nastojanjima, udruga je 20. travnja 2007. godine na Narodnom trgu održala studentski prosvjed na kojem je prisustvovalo nekoliko stotina zadarskih studenata. Studenti su jednoglasno tražili poboljšanje standarda i upozorili na loše provođenje bolonjskog procesa. Nakon prosvjeda kojeg su popratili gotovo svi mediji, AKSTU je bio pozvan na brojne sastanke sa predstavnicima Grada i Sveučilišta koji nisu donijeli ništa nova, zbog čega je udruga organizirala i održala i drugi studentski prosvjed na Narodnom trgu, 25. svibnja, ali ovaj put uz suradnju udruge mladih Z,V.U.K. i Studentskog zbora. Dvama studentskim prosvjedima zadarski su studenti pokazali kako neće mirno gledati kako im se standard sve više srozava i jasno su pokazali kako nisu pasivna i inertna masa, kako ih se često optuživalo. Prosvjedima su izrekli što misle o nekoj imaginarnoj zemlji zvanoj Hrvatska - Zemlja znanja.
Energičan rad AKSTU-a potakao je i druge, a posebno Studentski Zbor, da se više pokrenu u borbi sa studentska prava. Rezultat toga bio je memorandum AKSTU-a, Z.V.U.K.-a i Zbora o zajedničkoj borbi za Dom Hrvatske mladeži koji je potpisan na sastanku od 31. svibnja ove godine.
Tijekom jednogodišnjeg rada udruge njeni članovi volonterski su odradili stotine sati u borbi za studentska prava, sami financirajući svaku akciju udruge, na uštrb svojih brojnih fakultetskih i osobnih obveza. Borili smo se za otklanjanje lako rješivih problema na Sveučilištu koji nikako da se riješe, tražili i zahtijevali da stipendije i subvencije dolaze na vrijeme, zalagali se i pomagali mlađim kolegama u teškoćama kod provođenja Bolonjskog procesa i cijelo vrijeme tražili transparentnost u odlukama koje se tiču studenata ovog sveučilišta. Rad AKSTU-a pokrenuo je i druge da se bune. Od početka smo dobivali potporu od kolega sa drugih hrvatskih sveučilišta. I oni koji nemaju veze sa AKSTU-om morali su priznati da prije i poslije AKSTU-a ništa nije i neće biti isto na ovom Sveučilištu.
Koji su naši dosadašnji rezultati? Napokon se počinju rješavati problemi prehrane studenata, a studenti nakon mnogih godina napokon dobivaju svoj klub. No od svih tih krupnih ostvarenja možda su važnija ona mala koja se očituju u pomoći u rješavanju problema brojnih naših kolega koji su nam se često znali javljati tražeći našu intervenciju, posebno što se tiče provođenja Bolonjskog procesa.
Najbitnije od svega, u ovih godinu dana promijenila se opća klima učmalosti i pasivnosti među studentima ovog Sveučilišta, koji su shvatili da se mogu izboriti sa svoja prava, i da je to na kraju krajeva i njihova obveza. Za tu činjenicu, najviše je zaslužan AKSTU, odnosno grupica mladih ljudi koja stoje iza tog imena.
Mi tu ne stajemo i nastavljamo i dalje naš rad. Kako smo najavljivali, sutra ćemo održati i treću skupštinu članstva na kojoj ćemo pomladiti udrugu koja će, vjerujemo, sa mlađim snagama biti još sposobnija da uđe u koštac sa svim problemima studentskog standarda i provođenja Bolonjskog procesa.


Post je objavljen 14.11.2007. u 09:36 sati.