Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Josip Broz Tito za života postao je legendom

Josip Broz Tito za života postao je legendom
-----------------------------------------------------------


Lijepo je bilo živjeti s Titom


Kao lijevo orijentiran uvijek cu se boriti protiv bilo koje iskljucivosti i nepravde, prema bilo kome ili cemu. Demokracija, socijalna pravda, ekoloski odrziv razvitak, za mir, za postivanje svake licnosti, za dostojanstvo, materijalni i duhovni boljitak, za slobodu javnog djelovanja svakog gradjanina drzave Hrvatske.

Postivati i gajiti tradicije antifasisticke borbe hrvatskog naroda pod vodstvom komunista u Drugom svjetskom ratu, a antifasizam smatrati trajnom znacajkom i uporistem demokratskih teznji u Hrvatskoj, Europi i u svijetu.

- U tome pridajem i posebno postujem Josipa Broza Tita, koji je predvodio zajednicku borbu svih naroda bivse Jugoslavije protiv fasizma u Drugom svjetskom ratu.
- Suprostavio se staljinistickom diktatu i medjunarodnom radnickom pokretu.
- Bio je jedan od tvoraca i predvodnika Pokreta nesvrstanih.
- Stajao je na celu federativne zajednice malih juznoslavenskih naroda u vrijeme inauguriranja samoupravnog socijalizma.

Kao heroj i slavni vodja antifasisticke borbe i borac za oslobodjenje covjeka koji zivo od svog rada od svih oblika potcinjenosti, Josip Broz Tito je prosirio prostore slobode i mira, nagovjestio je humanije drustvo u 21. stoljecu.

Za Jugoslaviju mnogi nisu znali niti culi u Africi, Aziji ili Latinskoj Americi, ali na rijec Tito, svaka prepreka bila bi otklonjena i zelje se ispunjavale, pitajte nase pomorce koji su tada plovili morima svijeta. Danas kidnapiraju hrvate i drze po logorima, neke i ubijaju koji tesko
zaradjuju svoj kruh radeci kao novinari, soferi ili radnici po gradilistima diljem svijeta.

Jos nesto moram napomenuti, od poznate nam povijesti, postojala su tri pokusaja stvaranja
komunizma unutar nekih zajednica ili drzava.

Prvi pokusaj bio je na Siciliji u vrijeme Pitagore (582 p.n.e - 496 p.n.e.). Pitagora, grcki filozof, matematicar i mistik, jedan od velikih posvecenika Anticke Grcke. Poznat po skoli pitagorejaca, 529 p.n.e, u dorskoj koloniji Kriton. Ta je drzava egzistirala ~170 godina, dok nisu stigli barbari izvana i pokorili stanovnistvo.

Drugi pokusaj bio je u Ateni u vrijeme Sokrata (469 p.n.e. - 399p.n.e.) i Platona (428p.n.e - 347p.n.e), u vremenu kojem su zivjeli i radili zajedno, do Sokratove smrti i pada demokracije.

Treci pokusaj bilo je inauguriranje samoupravnog socijalizma u bivsoj drzavi Jugoslaviji pod vodstvom Josipa Broza Tita. Bili smo eksperimentalno drustvo, odvijalo se sve i radilo prema uputama nadredjenih. Kod svakog Kongresa moglo bi se reci da su davane smjernice u razvoju samoupravnog socijalizma, kao i sugestije uz materijalnu potporu SAD. Nitko tada nije zelio dirati niti se pacati u Jugoslaviju i Tita. Tek nakon njegove smrti zakljucili su da ta tvorevina ne odgovara povijesnom trenutku i Europskoj Uniji koja je bila u formiranju, i tako je unistili uz pomoc unutarnjih struktura sto u onom trenutku i nije bilo tesko postici. Time je nestala Jugoslavija i ugasila se odlaskom Josipa Broza Tita.

Imali smo ideale, zivjelo se za "necim" sto tada ni sami nismo u potpunosti znali, a vjerovali u to bolje sutra, jer imali smo naseg Josipa Broza Tita.

Danas se pitam, u koga vjerovati? U Europsku Uniju, gdje ce se: omoguciti skolovanje samo za odabrane, zdravstvo samo za bogate, posao samo za privilegirane, nadnicarstvo, podstanarstvo, i nepozeljni penzioneri...

Sa Josipom Brozom Titom u Jugoslaviji, bilo je: besplatno skolovanje za sve, besplatno zdravstvo za sve, posao za sve, place po rezultatima rada, jeftino stanovanje, dostojanstveni umirovljenici...

Danas u ovom trulom hrvatskom kapitalizmu, u opljackanoj i tajkuniziranoj Hrvatsko kad se redjaju afere za aferom, bez sprovedene pretvorbe privatizacije: skolovanje se placa, skupo zdravstvo, posao dobivaju samo podobni, ponizavajuce place, skupo stanovanje i penzioneri su gradjani drugog reda.

Mogu zakljuciti sljedece: Raduje me sto sam bio suvremenik Titovih vremena jer bilo je barem meni izuzetno i "Casno zivjeti s Titom!"



Borivoj Bukva u Kumrovcu ispred spomenika Josipa
Broza Tita, 26.05.2007. godine.
Foto: Ratomir Gudelj - Rajko


Komentar na gornje ispisan tekst našeg prijatelja
Dr.sc. Jadran Zalokara.
----------------------------------------------------------------------

jadran zalokar, rijeka..................wrote

bok boro
dobro si to napisao
cast nam je da smo zivjeli u dijelicu te herojske epohe
to je vise od politike ili nekakve jugonostalgije
bile su tri utopije
pariska komuna
oktobar
jugoslavija
nazalost mislilo se da ce se promjenom drustva promijeniti covjek
samo duhovni covjek moze promijeniti svijet i drustvo
utopije su propale ali ono utopijsko zivi dalje
stari je bio covjek svog vremena ali i vise od toga
stvorio je i zivio jednu stvarnu utopiju
taj je san bio stvaran
ali nije mogao trajati duze zbog nesavrsenosti covjeka
tek toliko
lp jadran

---------------------------

Lijepi pozdrav, Borivoj





U Rijeci, 12.11.2007.godine Borivoj Bukva



Post je objavljen 13.11.2007. u 07:06 sati.