Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

I ovo je Amerika...part II

Evo i price o jednoj drugoj bolnici, nesto boljoj, kojih tisucu kilometara sjevernozapadno, u drzavi sa 1000 jezera i “rijecicom” Mississippi. Poznata bolnica jos poznatijeg imena, Mayo Clinic ili kako joj doktori od milja tepaju :"Disneyland for Physicians."
Put me doveo tamo prije nekoliko godina u posjetu nekolicini nasih uspjesnih znanstvenika. Ma koji Disneyland, to se samo jednom vidi i dozivi. Mayo Clinic je trenutno druga najbolja bolnica u SAD i vjerojatno jedna od najpoznatijih i najboljih na svijetu.

Osnovase je tamo neke 1889 obitelj Mayo, tata Dr. William, sinovi Dr. William Jr. i Dr. Charles koji dodjose iz Engleske. Najprije su otvorili privatnu ordinaciju, pa onda malu bolnicu od koji 30 kreveta, da bi ta ista danas narasla do giganta od 1157 krevata. I to nije to, bolnica ima jos dva satelita u Jacksonvill-u, FL i Phoenix-u, AZ.

U bolnici su se lijecili mnogi poznati uglednici: od predsjednika Roosevelta do sadasnjeg nam predsjednika, mnogi politicari, glumci, knjizevnici (Hemingway) i brojna ostala svjetska krema. No naravno, nadje se tu mjesta i za obicne ljude.

Gotovo su sve zgrade u Downtown-u u biti Mayo (raznorazne klinike, medicinski fakultet i pratece sluzbe) i povezane su desecima podzemnih hodnika (tko nije probao zimu u Minessoti taj ne zna sto je zima). U Rochesteru vjerojatno nitko ne zivi, a da ne radi ili je na neki drugi nacin povezan sa Mayo.

Ulaskom u glavnu zgradu ne mozete a da ne zamjetite ogromne lustere, od kojih je svaki kostao preko nekoliko stotina tisuca $. Malo dalje na zidu, ogroman kip covjeka u bronzi “Man of Freedom”, nekog poznatog umjetnika, profesora kiparstva sa Notre Dame University. Priznajte, niste znali da Merstrovicev kip krasi predvorje ove bolnice.

I, kako se lijeciti na Mayo-u? Pa ako vas vasi doktori ili bolnica posalju tamo na konzultacije ,znaci da vam se najbolje ne pise. Naime, Mayo je referalni centar za mnoga podrucja medicine, dakle onda kada drugi pojma nemaju, Mayo pojma ima. Sve u svemu, samo odabrani tamo rade, a medju zasluznima se nalazi i nekolicina nasih doktora i znansvenika. Ima nas malo ali smo na strateskim mjestima, jel da?

“Kad narastem” mozda i meni dopuste da se malcice zabavim u Disneylandu, a do tada me ocekuju krv, znoj i suze.

Post je objavljen 13.11.2007. u 06:28 sati.