Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diddaskalije

Marketing

Djeca svome Gradu

Danas 11.11.2007. blagdan je sv. Martina, zaštitnika Malog Lošinja i danas je službeno proslavljen Dan grada. Cijeli protekli tjedan održane su priredbe u kojima su se predstavili, ali i zabavili svi - od najmlađih pa sve do stanovnika u najboljim godinama života. Plesalo se, glumilo, sviralo, nagrađivalo, jelo i pilo, a i naša je dramska skupina u paleti događanja ostavila svoj trag. Kako smo najavljivali, 06.11.2007. održana je priredba ''Djeca svome gradu'' - scensko-plesni kolaž. Na priredbi koja je započela u 17.30 u kinu Vladimira Nazora sudjelovala su djeca iz Dječjeg vrtića Cvrčak, plesna skupina Društva naša djeca, zbor osnovne glazbene škole Josipa Kašmana, prvašići osnovne škole Maria Martinolića te školski zbor iste škole, a šećer na kraju bili smo mi - dramska družina OŠ Maria Martinolića i Centra za zdravo odrastanje ''Idem i ja''.
Prije početka same priredbe, djevojčice koje su glumile lošinjske dame iz 1900. godine dobile su prepoznatljivu odjeću - manfrinu. Zahvaljujemo gđi. Margiti iz folklorne grupe ''Manfrina'' na posudbi kostima. Iza pozornice namještavali su se kostimi i radile frizure (hvala Alenu!)...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Naravno trebalo se našminkati, što su glumice - učenice 5. razreda osnovne škole objeručke prihvatile (ponovno: hvala Alenu!)...

Kada je priredba počela, iza pozornice je nastao totalni kaos. Čule su se rečenice poput ''Otkopčala mi se košulja!'', ''Frizura mi pada, Alene!'', ''Frizura mi se pokvarila!'', ''Nemam rekvizite!'', ''Gdje je moja maskara?'', ''Nestalo je mamino sjajilo, ono skupo čokoladno!'', ali sve je to postalo nebitno kada smo izašli na pozornicu i kada je sve postalo nebitno. Bitno je bilo dobro se zabaviti, dobro odglumiti, nasmijati i poučiti publiku. To smo uspjeli!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ana (Lucija Fabijanić), Lucia (Monika Nedoklan), Maria (Gabrijela Vukelić) i Marina (Martina Ileš), tipične Lošinjanke prepričavaju svježe tračeve...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Dolazi Karla (Monika Miočić) koja zna sve o svakome i obavještava Anu kako su je svi vidjeli kako se jutros na trgu poljubila s Toninom koji prodaje rajčice. To je naravno saznao Anin tata i sada će ju najvjerojatnije izbaciti iz kuće. Kako je Karla došla do tog zaključka...?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Karla je vidjela Aninog oca kako nosi veliki kovčeg iz kojeg vire Anine haljine, a vidjela je i Tonina koji za njime trči i nosi veliku tortu i govori: ''Ne brinite se, barba Mario, sve ću vam ja objasniti''. Što to znači? Tonino se želi Aninom ocu ispričati čokoladnom tortom, ali Anin tata više od svega mrzi čokoladne torte.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Za Toninom ide i Anina mama koja nosi Anine plahte. Dolazimo do zaključka kako su Anini roditelji ljuti i osramoćeni te kako će ju PRED SVIMA izbaciti iz kuće. Roditelji se opasno približavaju, a Ana plače i ne može shvatiti u kakve nas probleme može ljubav uvaliti.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Anini roditelji i Tonino su stigli. Ne pada im na pamet izbaciti Anu iz kuće, a Tonino je najbolji dečko u gradu. Aninom ocu bi bilo drago kada bi mu postao zet.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ambroz Haračić objašnjava Ani i ostalim djevojkama kako u vilu Karolinu, sagrađenu 1898. dolazi austro-ugarski car Franjo Josip i njegova ljubavnica - glumica bečkog kazališta gđica. Katarina von Schratt. A, Anina obitelj će ih dočekati. Sada nam sve postaje jasnije - Anin je tata nosio kovčeg s Aninom haljinom kako bi se ona preodjenula, Anina mama je donijela plahte kako bi ih stavila na krevete vile Karoline za cara i ljubavnicu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
A zašto je Tonino donio tortu? Zato da bi se tortom počastili car i glumica, ipak su Lošinjani pravi domaćini.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Nakon što se sve razjasnilo, glumci su u rimovanim stihovima čestitali svima Dan grada!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
I na kraju su zaslužili veliki pljesak, nekoliko se puta naklonili i počastili se velikom tortom...

No, što je bilo s Tomislavom Ž.? Pobjednikom nagradne pitalice i dobitnikom nagrade? On, nažalost nije mogao pogledati predstavu (školske obveze...), ali je za nagradu dobio paket Bajadere, veoma se iznenadio i dobro zasladio.

A vi, dragi čitatelji, i dalje budite uz nas. Redovito pratite vijesti, ostavljajte nam komentare, kritike, pohvale i prijedloge te iščekujte novu nagradnu pitalicu i novu predstavu! Do čitanja!
Matea.

Post je objavljen 11.11.2007. u 17:59 sati.