Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

CRKVA – TKO/ŠTO JE CRKVA I KAKO SE POMLAĐUJE


U posljednjim komentarima mnogo se spominjala CRKVA. Pokazalo se, kao i u hrvatskim medijima, da se najčešće shvaćanje toga pojma odnosi na crkvenu hijerarhiju (biskupe i svećenike). Postoje, uz dokumente Drugoga vatikanskog sabora, koje sam spomenuo, mnoge knjige o tome, kao i mnoge lijepe misli umnih ljudi. Među onima koji u Hrvatskoj zasigurno mogu kompetentno o toj temi reći pravu riječ svakako je pater Bonaventura Duda, svestran u mudar franjevac, znanstvenik (bibličar), glazbenik... te čovjek velikog srca.

U povodu izložbe o anđelima u zagrebačkom Etnografskome muzeju Vesna Kusin je s njim napravila intervju koji je objavljen u Globusu. Evo kako je p. Duda odgovorio na njezino pitanje:
Crkva je, mogli bismo reći, organizam star preko dvije tisuće godina. Mislite li da je ta starost pridonijela slabljenju Crkve i njezina utjecaja? Što bi, prema vašem mišljenju, ona trebala poduzeti da ojača?

- Ja vas zauzvrat pitam: što je to Crkva? A onda odgovaram: Crkva sam ja u zajednici sa svima koji vjeruju u Krista, najprije u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pod ravnanjem nadbiskupa Bozanića, a zajedno s njime s biskupima cijeloga svijeta i sa svima koji vjeruju u Krista pod ravnanjem Svetoga Oca. To je divna definicija.

Uz to, Crkva sam ja s dvanaest milijuna katolika u Kini, ja s osuđenikom u nekom zatvoru koji se pokajao, ja sa svecima koji su već proglašeni, a živjeli su u moje vrijeme, ja s velikim aparatom rimskih kongregacija... Crkva od početka do danas, ta sveobuhvatna Crkva, osjeća se i starom i mladom. Ovih dana bio sam u novicijatu na Trsatu gdje je bilo 12 mladih novaka. Vjerujem da će nastojati biti mlada Crkva, ona koja će odgovarati ljudima našega vremena.

S druge strane, Katolička crkva broji do danas 21 koncil, susret svih biskupa – prvi je bio 325. u Niceji, kada su biskupi odlučili napisati u što vjeruju. Tako je nastalo Vjerovanje koje danas mole i Katolička i Pravoslavna i Protestantska crkva. Nas svećenika u Hrvatskoj ima više od pet stotina – polako čitamo, polako se pomlađujemo – ali ima vjernika koji vjeruju, a da i ne znaju da je bio Koncil...




Post je objavljen 10.11.2007. u 00:50 sati.