Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potravljeselo

Marketing

Iz knjige "Župnik Potravlja - mučenik", Fra Anđela Cvitanovića

Napad na školu i obrana, početak rujna 1943


Image Hosted by ImageShack.us


Piše: Fra Anđeo Cvitanović, sinovac fra Ante Cvitanovića, potravskog župnika u vrijeme II. svj.rata i mučenika:

Komunisti, četnici pod krinkom partizana, iz Otišića, Vrlike i Knina su se sve više organizirano jačali i u okolici Potravlja pojavljivali. Kako s jedne i druge strane Cetine, tako i sa strane Svilaje.
U Potravlju partizani nisu imali podršku u narodu. Tu je disao duh hrvatstva i vjere župnika. On im je isposlovao puške za obranu sela od zapovjednika domobrana u Sinju., pukovnika Potočnika, Slovenca zvanog „Lulica“. Partizani su bili više kivni i jarosni na župnika nego na Potravljane.
Malo prije pogibije fra Rafe Kalinića u Brnazama (24.rujna 1943), ja sam sa stricom bio u Potravlju. Jedne nedjelje, u noći na ponedjeljak, spavali smo u školi koju su čuvali naoružani seljaci puškari. Te noći su partizani napali školu. Zapucali su iz blizine, iz potočine kraj puta. Tu su imali zaklonicu.Ali su stražari zapucali i odgovorili iz škole. Bilo je kratko pripucavanje s jedne i druge strane.Napadači su se ipak povukli, nije im cilj bio osvojiti školu, već prije zastrašiti Potravljane.



SINJ, 24.rujna 1943
Dan mučeničke smrti fra Rafe Kalinića


Image Hosted by ImageShack.us


Podne je.
Toga dana i časa ja sam sa svim fratrima u samostanskoj blagovaonici. Počeo je ručak. Zvone tanjuri i čaše. Potežu se sjedalice. Sjeda se. Svatko hvata svoju žlicu.
Najednom ulazi jedan od fratara u zakašnjenju i donosi vijest kao grom iz vedra neba:
„Eno, Hitlerova divizija Prinz Eugen, esesovci, pale kuće i ubijajunevine ljude u Brnazama.“
Svi smo ostali skamenjeni. Tajac.Grobni muk.Tišina.Poče se predlagati da bi valjalo posredovati kod njemačke komande.
U Brnazama su partizani davali otpor dolaženju i raciji Nijemaca, zapalili su topom jedan njemački avion. Nijemci su se razbjesnili, pa su sa „štukama“ nadlijetali Brnaze i mitraljirali.
Neki su Brnažani ubijeni i ranjeni. Iz Brnaza su došli tražiti svećenika za ispovijed i pričest ranjenog Stjepana Čarića. Ali tko će poći? Nije se javio ni gvardijan, ni župnik ni kapelan. Čeka se dragovoljac. Diže se fra Rafo Kalinić, profesor grčkog jezika. S dopuštenjem gvardijana uze sve za svete sakramente i dođe „kud za vazda se grede“.
Na povratku kući, fra Rafu zaustavi njemački oficir, uzme mu svete posudice pred kućom Frane Malbaše, odvede ga u Franinu konobu i zapali je.
Fra Rafo je izgorio poput žrtve paljenice Bogu na slavu, poput svetog Nikole Tavelića u Jeruzalemu.





Post je objavljen 07.11.2007. u 21:23 sati.