Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Ususret indijskoj Novoj godini - Shiira na Dhantrayodyashi



Iako sam Dipavali pada u petak, u mnogim dijelovima Indije danas je prvi dan slavlja.
Nosi ime Dhanteras ili Dhantrayodyasi (Dhantrajodjaši). Riječ dhan znači bogatstvo i današnji je dan vrlo važan svim poduzetnicima na zapadu Indije. Na današnji se dan boje i renoviraju kuće i uredi, a njihovi se pragovi ukrašavaju rangolijima kako bi dočekali i na dostojan način primili božicu bogatstva, Laksmi (Lakšmi). Kako bi obilježili njezin dugo iščekivani dolazak, Indijci po cijeloj kući rižinim brašnom iscrtavaju njezine malene otiske stopala. Pale se malene glinene lampe koje gore cijelu noć.
Prema vjerovanju u veliku povoljnost današnjega dana žene običavaju kupiti nešto srebra, zlata ili bar dvije nove posude.
Navečer se određenim predmetima i molitvama obožava boginja Laksmi, a nude joj se i tradicionalni slatkiši.

Jedno od jela koje se priprema na današnji dan u Maharastri je shiira (šira).
Još jedan jednostavan slatkiš od mlijeka i griza za koji postoje bezbrojni recepti.
Identičan je grizu kakvog ga znamo ovdje koji se uvijek može 'oplemeniti' kockicama anansa, manga, bademima, indijskim oraščićima...
Poznavatelji će primjetiti sličnost s indijskom halvom. Vrlo je tanka i suptilna razlika između shiire i halve, ponekad kao da je i nema. Neki ju smatraju varijacijom na halvu.

Tradicija je dovoljno dobar razlog za jednu vrlo jednostavnu shiiru na današnji dan.


SHIIRA

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30ak minuta
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:

1 šalica griza
2 žlice ghija
1 šalica šećera
1 šalica mlijeka
1 i 1/2 šalice vode
1/4 žličice kardamoma u prahu

Postupak:

1. Stavite griz u posudu i pržite ga 3-4 minute dok lagano ne posmeđi. Ulijte 2 žlice ghija i nastavite pržiti još 3-4 minute. Pazite da griz ne zagori. Uzmite malo vode i poprskajte griz kako bi se zrna malo napuhnula. Promiješajte i maknite s vatre.

2. U posudu ulijte mlijeko, vodu, šećer i kardamom. (Ukoliko dodajete banane ili sl. dodajte ih sada.) Pričekajte da zavrije.

3. Smanjite vatru i polako dodajte preprženi griz. Neprestano miješajte kako bi izbjegli stvaranje grudica. Poklopite posudu i pričekajte da para skuha griz.
Servirajte uz pohani luk ili alu vade.

Post je objavljen 07.11.2007. u 14:07 sati.