Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akstu

Marketing

Novi odjeli rastu kao gljive poslije kiše

Već neko vrijeme na našem se Sveučilištu svake godine osnivaju novi odjeli. Ni ova nova akademska godina nije bila iznimka. Naravno otvaranje novih odjela ću uvijek podržavati, ali ne pod bilo kojim uvjetima.
Hajdemo malo vidjeti kako trenutno izgleda naše Sveučilište. Na Sveučilištu u Zadru studira oko 5000 studenata, oko 200 ih je u Studentskom domu (4,12%), u Đačkom domu par desetaka (ali mogu od tamo izletiti kad se kome svidi). Pola odjela nema dobre učionice, klupe, ploče i ostalu opremu, a možda najbolji primjer je odjel za povijest. One prostorije u DHM-u koje odgovorni zovu odjelom za povijest su obična sramota za vodstvo našeg Sveučilišta. No dosta o odjelu na povijest. Hajdemo dalje. U studentskoj menzi u DHM-u postoji samo 80 mjesta, a studente još samo prehranjuje hotel Iž. Citadelu tu ne uvrštavam, budući da je to fast food. Studenti nemaju knjige za učenje, pa ovise o skriptama. Studenti nezadrani još uvijek ne mogu iznositi udžbenike iz Znanstvene knjižnice, studenti nemaju vlastitog liječnika, stomatologa i ginekologa. Studenti nemaju kompjutera na fakultetu (ona tri u sveučilišnoj čitaonici su sramota za naše Sveučilište, ali oni lijepo pokazuju koliko se zapravo drži do studenata). No, zato nam je rektorat lijep!!!
Nakon svega nabrojanog pitam se odakle moral odgovornim osobama da otvaraju nove odjele, kad nisu uredili ni stare.
Znam ja da se lijepo fotografirati sa španjolskim veleposlanikom u RH koji je donio par stotina knjiga studentima, ali da li itko misli na studente u tome trenutku. Na kraju pitam odgovorne, koliko će se odjela još otvoriti sa trenutnim kapacitetima menze, doma i sl.? Na kojoj će se brojci stati?
Dosad smo se naslušali svakavih opravdanja za takvo stanje, ali meni je osobno najdraže ono kako smo mi još mlado Sveučilište pa zato sve još nije kako treba. Tako ispada da prije 5 godina, na mjestu današnjeg sveučilišta, nije postojalo ništa, ni kamena na kamenu, a odjednom je sve izraslo. Prije toga je ipak postojalo Filozofski fakultet, o čijoj infrastrukturi dan danas još uvijek ovisimo. Ništa novo se nije izgradilo i napravilo u međuvremenu.

Post je objavljen 07.11.2007. u 11:01 sati.