Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/orbica

Marketing

Kupovina namjestaja u ZG

Selim se u svoj stan krajem 12. mjeseca (slike stizu tada! Slika na lijevo je random slika i nema veze s mojim namjestajem). Iako je vecina stvari bila vec kupljena prije 3 godine (bijela tehnika, kuhinja, spavaca soba, dnevna soba), jos su preostali hodnik, madrac i podnice za krevet, stol i stolice za blagavaonu, kupaona te ormar za knjige od velikih stvari za kupiti. Tako sam se ja prosli tjedan upustila u kupovinu namjestaja po Zagrebu. Mjesta gdje ima dobar izbor su: Kika (Jankomir, nasuprot King Krossa), Solidum (trgovacki centar namjestaja u kojem ima slovenskih, talijanskih i ostalih proizvodjaca; blizu Kike), Lesnina (prema Sesvetama na Slavonskoj aveniji), Velesajam, Mandi te FeroMont (sve za kupaonice, super izbor; u Buzinu). Naravno, ovo je za vas vlastiti stan. Za unajmljeni stan preskocila bih talijanske proizvodjace i Meblo. Za one koji si zele olaksati isprobavanje namjestanja stana, posjetite izvanredan i besplatan site Ambient planer. Unesite izgled sobe/kupaonice/hodnika/kuhinje i popikajte namjestaj! Cool! thumbup

Zbog manje povrsine stana (53m^2) te nedostatka izbe, morala sam pronaci predsoblje s vecim (visokim i dubljim) ormarom bez polica u koji mogu staviti dasku za peglanje, usisavac, metlu i sl. Stol u blagavaoni je trebao biti max. 90cm u promjeru. Ormar za knjige je trebao biti veliki (250 cm sirine x 200 cm visine; da, imam puno knjiga). Kupaona je manja i mora imati viseci ormaric te ogledalo i ormaric ispod lavaboa max 75cm sirine. Takodjer, kupaona ima zagasito plave plocice s bordurom koja pak ima malo bez/smeckasto-zlatne boje, tako da mi to suzuje izbor boja za kupaonu (najbolja bi bila bijela). S ovako odredjenim prohtjevima, krenula sam u lov.

Predsoblje je kupljeno u Kiki (najblize IKEAi sto mi imamo, iako je namjestaj puno vece kvalitete - radi se o punom drvetu). Vecina predsoblja nema taj potrebni ormar... ono sto je velika pozitivna razlika je da sam dio dobila isti dan, a drugi dio stize ovaj tjedan. Ako zelite dostavu doma, to se placa 150kn.

Ormar za knjige sam nasla u Lesnini na Slavonskoj. Super je to sto je sve po elementima i mozes birati i modificirati jako puno stvari na izlozenim primjercima. Veri kul! Isporuka je 30-45 dana, a dostava se placa ~70kn.

Stol i stolice Effezeta su kupljene u Kultu u Solidumu. Isporuka je opet 30-45 dana, s placenom dostavom od 85kn. Skoro 99% ponude stolova je 120cm i vece. Od poznatih i familije u HR, imam 3 njih koji imaju gdje staviti stolove s duzinom od 120cm te vecom. Svi ostali moraju imati malecke stolove kao i ja (nije to toliko cudno, ipak se u HR stan vec od 80m^2 smatra velikim stanom). Malo su ponuda i potraznja offset...

Podnice i madrac sam kupila u Solidumu, s tim da podnice imaju nekakve anatomske fore u predjelu ramena. Dostava je bila sljedeci dan bez dodatnog placanja.

Kupaona jos nije kupljena. Sve bijele kupaone imaju staracki izgled ili podsjecaju na bolnicki namjestaj ili su potpuno nefunkcionalne (opet problem s pretpostavkom da svi imaju kupaone od 20m^2 i vece). FeroMont je imao jednu koja mi se svidjela, ali nema zidne ormarice. Ostao je Snib u Solidumu (na katu). Oni rade po narudzbi, imaju moderan dizajn i mnoge boje, ali su i malo skuplji od prosjecnih... Cim ozdravim, odlazim tamo i narucujem nesto!

Evo, ovo malo kupljenih stvari je bilo tesko nesto manje od 30,000 kn (~$6,000, odn. ~4,000 EUR). eek To je srednji prosjek cijena... Nije najjeftiniji namjestaj, a nije ni najskuplji. Podnice i madrac su bili u skupljem rasponu cijena, no ja se ne igram i ne stedim na svojoj kicmi.

Nije mi jasno kako mladi ljudi koji otplacuju i kredit za stan uz to te zive od svojih prosjecnih HR placa bez ustedjevine mogu sebi ista kupiti.... Ide sve to i na rate, ali ovdje govorimo o 6 mjesecnih prosjecnih placa i to za manji dio namjestaja! Jos nisam stavila na papir ostatak namjestaja koji je kupljen ranije, ali znam da me samo bijela tehnika dosla ~20,000 kn (~$4,000)! eek

Post je objavljen 06.11.2007. u 08:23 sati.