Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rejban

Marketing

Republikanac novog kova

Ron Paul

Nastranu ovi naši bedasti izbori i infantilno prepucavanje raznih stranaka. Samo za primjer, sinoć sam na brisaču našao letak HSP-a sa slikom dvije vreće pune para, na jednoj piše HDZ, a na drugoj SDP sa velikim naslovom "Sijamski blizanci." Dugo se nisam tako nasmijao. Na brisačima čovjek očekuje reklamne letke za butik gaća i grudnjaka, pizzerije i slično. Ne ozbiljne političke stranke. Što HSP nije otkako je otkako je otišao Tonči Tadić. Da ne spominjemo "OSTVARENO!" reklame HDZ-a koje mi svaki put kad ih vidim dignu tlak na 180 sa 210. KOJIH JEBENIH 435 KM??!?!?!? DI SU? Ili sam možda ja slijep??? IDEMO DALJE?!?!?!? Ma, idemo svi mi u krasni Kurdistan... SDP-ova kampanja bazirana na Milanovićevoj televizičnosti i praznim i šupljim parolama bez nekog pokrića nije ništa bolja, ali me barem ne živciraju u tolikoj mjeri hvaleć se svojim "postignućima."

Ali malo dalje od naše male zapadno balkanske državice, točnije nekih 5000 kilometara dalje, preko Velike Bare odvija se jedan zanimljiv preokret u kampanji za predsjedničke izbore 2008. Zvijezda trenutka je Ron Paul. Ron Paul je čudna biljka u najmanju ruku. Od 1997. je kongresmen okruga Lake Jackson u Teksasu kao kandidat Republikanske stranke. Po zanimanju ginekolog, a za vrijeme Vijetnamskog rata je služio u sanitetu Američkog ratnog zrakoplovstva. Iz ovakve pozadine moglo bi se zaključiti da je Ron Paul po političkim uvjerenjima veoma blizak Georgeu Bushu te da nas nakon Georgea opet čeka George. Ovo nije slučaj.
Ron Paul se naziva konzervativcem, konstitucionalistom i libertarijancem. Njegovi stavovi su žestoka mješavina radikalnih i lijevih i desnih stajališta koja ga čine veoma privlačnim srednjoj struji. Zagovara politiku neupletanja Amerike u vanjsko-političkim pitanjima te je u skladu s tim jedan od rijetkih republikanskih kongresmena koji je glasao protiv rezolucije o ratu u Iraku. Ss druge strane, zalaže se za američku intervenciju protiv terorista u Afganistanu. Zagovara povlačenj Amerike iz NATO-a i UN-a, podržava slobodnu trgovinu, protivi se pravu državljanstva za ilegalne emigrante na bazi mjesta rođenja. Također je za smanjenje poreza, smanjenje državnog deficita te se protivi američkom FED-u. Protivi se Patriot Act-u, federalnoj akciji rata protiv droga i kontroli oružja. Također se snažno protivi pobačaju (ovo je vjerojatno iz razlog što je sam ginekolog) i zalaže se za aboliciju presedana Roe vs. Wade.
Uglavnom - Ron Paul je veoma čudna biljka. A najveća zanimljivost je njegova ogromna popularnost na internetu. Stranica koja je vjerojatno sve pokrenula je reddit.com, social-bookmarking site nalik diggu, u vlasništvu časopisu Wired, perjanice američke geek supkulture, samo sa manjom i profiliranijom publikom od site-ova poput digga i del.icio.usa. Za primjer, jučer je počela i završila akcija This November 5th, velika akcija skupljanja donacija za njegovu predsjedničku kampanju. U samo jednom danu, Ron Paul je putem donacije preko interneta skupio nevjerojatnih $3,800,000 od ukupno prikupljenih nešto više od $7,200,000. Ova akcija stavlja Ron Paula kao najvećeg favorita iz sjenke za pobjedu na predsjedničkim izborima 2008. Kampanja koju vodi Ron Paul se očito sviđa i lijevima i desnima u Americi, poglavito većinskoj srednjoj struji kojoj odgovara ova mješavina konzervativnih i naprednih stavova. Do kraja godine, Ron Paulova kampanja pranira prikupiti 12 milijuna $ što se sada ne čini kao tako daleki cilj. Ostvarivanje ovog cilja bi ga moglo staviti u jednu od vodećih pozicija za predsjedničku kandidaturu Republikanske stranke bok uz bok s Giulianijem i McCainom. Ron Paulov najveći problem je mala eksponiranost u mainstream medijima koja bi se s ovom kampanjom petog studenog trebala promijeniti te stalna podstiranja od desno nastrojenog Fox Newsa koji tvrde da je njegova popularnost na internetu preuveličana. Time will tell, time will tell...

Post je objavljen 06.11.2007. u 13:35 sati.