Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nikadkaobane

Marketing

ZET i ja


Tramvajem se vozim skoro svaki dan, barem 20 dana u mjesecu.
Zadnjih par godina, odnosno od kada preko burze nemam besplatan pokaz, švercam se u tim istim tramvajima.
Radim, ne jedan, nego dva posla, i imam novaca za kupiti kartu ili pokaz, ali ne dam im toliko novaca za vožnju od 5 stanica i gotovo. Nekako mi se čini puno platiti 6,50, odnosno 8 kuna za vožnju u kojoj se uglavnom osjećaš kao krumpir prilikom transporta do tržnice.
Jedino kaj krumpir ima tu privilegiju da ga ne lupaju školarci sa torbama i po njemu ne padaju penzići koji su odlučili baš na zavoju ustati sa stolice (do koje su dotrčali) i krenuti prema vratima. Iako, naravno, sjede dok tramvaj stoji na semaforu, i kao da čekaju da krene i počne se ljuljati i klatiti, pa da tresnu prva tri putnika do sebe, i po mogućnosti uvale nekome štap u bubrege.

Na relacijama kojima se vozim - švercam poznajem kontrolore, sa nekoliko njih sam na: "Bok, šta ima?", tak da mi nije bed ako koji od njih i naleti, mada se i to rijetko dešava.
Kad idem sa jednog kraja grada na drugi ili kada vožnja duže traje ponekad i cvikam kartu, ali uglavnom je imam u džepu, spremnu, pa ako baš moram, poništavam je.

Za one koji to ne znaju: kontrolor vas nema pravo tražiti osobnu izvan tramvaja. Može se on prijetiti policijom i kime god hoće, ali on to ne smije.

U biti, pišem ovo zato što mi je na pamet pao lik, kojeg znam iz viđenja, koji je prije par mjeseci uplatio nekih 5 ili 6 tisuća kuna ZET-u jer je izračunao da je toliko dužan za švercanje od studentskih dana do tada.
Bilo je to i u novinama, popio je kavu sa mislim direktorom ZET-a, malo su si popričali i bla,bla,bla...
Lijepo od njega, nema šta. Savjest mu je čišća i mirnija.

Ja to sigurno neću napraviti. Nema šanse.
Plaćam poreze, prireze i sve druge dadžbine koje državi i gradu padnu na pamet (čekam da još i crkva zatraži da se njima ponovno počne plaćati desetina), pa si mislim, zašto nešto ne bi bilo besplatno?
ZET je gradska tvrtka, dio Holdinga, ionako ih masno plaćam, (možda ću jednom napisati štogod o tome kako su mi poslali račun za vodu u iznosu od 720 kn, umjesto uobičajenih 300 - tinjak)... Negdje ili nekome u haustoru je curilo ili je pukla cijev. To nije bila cijev, to je magistralni cjevovod eksplodirao, ako je toliko vode iscurilo, (tu slijede psovke)...

Ako najveći purger u gradu, predsjednik predsjedništva grada Zagreba, moje i vaše novce troši na poklone drugim gradovima, obnove tamošnjih muzeja, rodnih kuća i inih pizdarija, umjesto da tu lovu uloži i moj, vaš i "svoj" grad mogu i ja pokazati malo građanskog neposluha i nepoštivanja obveza, zakona i normi lijepog, dobrog i pristojnog ponašanja, pa se švercati u tramvajima.
Pa štogod, tkogod mislio o tome, ja ću se i dalje švercati...




Post je objavljen 06.11.2007. u 09:49 sati.