Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Ususret indijskoj Novoj godini - Chenna Payasa

iliti channar payes (ćanar paješ)

Još 4 dana do Dipavalija.



Bengalci su najbolji slastičari. Od jednog sastojka kao što je mlijeko rade bar desetak vrsta različitih slatkiša. Bili to kremasti khiirevi, spužvaste kuglice od sira ispunjene slatkom ružinom vodicom, srcoliki dilbari s žutim premazom od šafrana, burfi karamele...svi do jednog izazivaju zazubice. I dok je za neke potrebno više prakse i vremena, neki nas izazivaju svojom jednostavnošću i istovremenom elegancijom.
U ovom jednostavan bengalskom pudingu komadići razlomljenog svježeg chenna sira plivaju u iskuhanom, zaslađenom mlijeku (khiiru). Poslužite ga hladnog, ukrašenog laticama ruže i pistaciima ili bademima.
(Što je chenna/panir potražite u temeljnim receptima.)

Od brojnih verzija koje možete pronaći u indijskim kuharicama i domovima, ova mi je najdraža.
Za maksimalni užitak ne jedite ju žlicom – polagano ju ispijajte!


CHENNA PAYASA

Vrijeme pripreme: 1 i 1/2 sata
Vrijeme hlađenja: do 4 sata
Količina: 4 osobe


Sastojci:

Za chennu
3 šalice mlijeka
2 žlice limunovog soka

2 l mlijeka
1/3 šalice šećera (70 g)
1/3 šalice vode
4 žlice (35 g) nesoljenih pistacia ili badema
1 žlica (15 ml) ružine vodice ili 1/4 žličice (1 ml) esencije ruže
nekoliko latica ruže za ukras


Postupak:

1. Napravite chennu od 3 šalice mlijeka (710 ml). Kada mlijeko zavrije ulijte limunov sok i pričekajte dok se ne izdvoje grudice sira. Procijedite kroz gazom obloženo cjedilo. Skupite rubove gaze i objesite sir da se cijedi. Ukoliko želite možete ga pritisnuti utegom/vodom ispunjenom posudom kao što bi učinili kod pripreme panira (ukoliko se odlučite za tu metodu sir ne treba biti pod utegom duže od 10ak minuta).

2. Ulijte mlijeko u posudu s debelim dnom. Kada mlijeko zavrije, smanjite vatru i pustite ga da lagano iskuhava dok se ne smanji na 1/3 prvotne količine. Povremeno ga promiješajte.

3. U posudi pomiješajte šećer i vodu. Stavite na vatru i kuhajte 5 minuta. Odmotajte chennu i razlomite ju u komadiće veličine 1.5 cm. (Ukoliko sam sir pritisnula utegom narežem ga na kockice, za elegantniji izgled.)



Ubacite ih u šećerni sirup i kuhajte 2 minute.



Ulijte sirup i chennu u iskuhano mlijeko (khiir), ubacite orašide, ružinu vodicu i prebacite u zdjelu. Pokrijte i potpuno ohladite. Poslužite.




Post je objavljen 05.11.2007. u 09:19 sati.