Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing


Kradu li vam fotografije, tekstove?


(još malo o toj temi)

Prije mog posta o Formuli 1, kanila sam staviti temu o krađi autorstva, no tema o F1 je tada bila aktualnija, a SadisticoShy je taj dan odlučio staviti na svoj blog VisionThing istu temu, koju smo on i ja taj dan baš raspravljali ICQ-om.

Ovo je na neki način ponavljanje te teme i neki nastavak na njegovu, s par (nadam se) korisnih savjeta.

Ako vam se ne da klikati na njegov blog i čitati cijelu štoriju, evo sažetka problema:
konkretno njemu i još jednoj blogerici (a čula sam da se to dešavalo i drugim blogerima) drugi ("ozbiljniji") mediji ponekad preuzmu fotografije (i potpišu autora), a još češće ih preuzmu i ne potpišu, dapače čak se trude izbrisati potpis autora (u Sadisticovom slučaju), drugim riječima kradu. Kratko i jasno.

(Makar, takve su krađe mnogo širi problem, ne moraju pokradene biti samo fotografije ili samo blogeri.)

Konkretno Sadisticu su uspješno odrezali potpis njegove fotografije i objavili u ZAGREB NEWS. Nakon što je autor reagirao i poslao adekvatno pismo uredniku, ovaj se javio, ispričao, objasnio "da su ga htjeli kontaktirali ali je bio petak popodne" (kao da je za kontakt blogera potreban radni dan!) i rekao da će mu platiti naknadu za objavljenu fotografiju. Koja do danas nije plaćena.
Naravno.
(Sadistico, javi mi kada bude.)

Urednik je (pametno) reagirao odmah, znajući da blogeri nisu više mačji kašalj i da su u ekipi zvanoj www.dnevnik.hr i NOVA TV..
Po sistemu APP (ako prođe prođe), jako su si dali truda da mu inicijalno obrišu tag (potpis) koji Sadistico stavlja uz rubove fotografija s namjerom da fotografija dolazi više do izražaja i da na njoj nema smetnji.

Drugoj blogerici, slika/e su prenesene na neki forum ili tako nešto, bez potpisa naravno.

I oboje su bili jako revoltirani. S pravom.

No, mi smo svi u okruženju zvanom Internet na kojem ne postoji ZAKON, SUCI i KAZNA. Postoje pravila ponašanja koja se, ili uopće ne, poštuju.
Isto tako bi logično bilo da svatko tko objavljuje sadržaj na Internetu riskira da bude pokraden i usprkos onim obaveznim rečenicama i napomenama: "Sav sadržaj na ovim stranicama autorski je zaštićen..."

Stoga ako vam je posebno stalo do vaših autorskih fotografija i tekstova (priča, pjesama i slično), učinite nešto za sebe i svoje autorstvo, i makar ne možete mnogo, učinite maksimum koji vam je dostupan:

1. Objavljujete fotografije u max. rezoluciji od 72 dpi i to dosta smanjene od vaših originala.
Zapamtite: ako vas je pokrao netko veliki (dakle krađa te specifične vaše fotke neki je big deal - netko se njome jako okoristio ili tako nešto), taj netko ne može dokazati da ima original jer ga imate vi. I to možete dokazati.

2. Ako su vam vaše fotke još važnije i šaljete ih na neke druge web stranice - ne objavljujte fotografije potpisom (tagom) oko ruba fotke, nego preko fotke stavite watermark.
Da biste na fotografiju mogli staviti watermark potreban vam je neki uobičajeni program za rad (ne uređivanje!) s fotografijama, i "ogoljelija" verzija Adobe Photoshopa će biti super.
Kako da to učinite, obasnit ću vam u idućem postu. A to izgleda ovako:


Da, slika nije baš totalno bez smetnji, ali je zaštićena.
Zapamtite: da bi vam netko ukrao ovakvu sliku i da pokuša vaš potpis obrisati, potrošio bi skoro više vremena nego da je ide sam napraviti, odnosno izuzetno je teško obrisati potpis koji je (pametno) postavljen na fotografiju, a i tada se kuži da je nešto po fotografiji muljano.

3. Ako se ne bavite objavljivanjem fotografija na blogu, ali imate neke fotografije koje biste slali u hrvatske i ostale medije (za putopise, članke, ilustracije i slično) pa ih nudite tim istim medijima, sakupite tu kolekciju, ispržite je na CD, zapakirajte u kovertu i konktakirajte Autorsku Agenciju - (odnosno Hrvatska autorska agencija, Centar za intelektualno vlasništvo) u Preradovićevoj 25, Zagreb, br. telefona. 01/4811 055.

U Hrvatskoj ne postoji "zaštita autorstva" na način da se vi u neki registar upišete kao autor djela, nego se vaše djelo (CD s fotografijama, tekstovima, pričama, romanima i dr.) pohrani u sef sa svim podacima o djelu u AA na godinu dana i to veselje vas košta neki iznos, mislim da je po jednoj grupi (setu) djela 240 kn po novoj tarifi. Po isteku te godine dana oni to prebace iz "sefa" u njihovu arhivu.
Ono što je vama bitno jest da to što pohranjujete u AA niste prije nigdje objavili i kada to pohranite, sačuvajte potvrdu o pohrani jer se tamo nalazi datum pohrane i dokaz da je to djelo potpisano od vas u AA.
To vam je u stvari dokaz o autorstvu.

Zapamtite: Poslije netko drugi mora dokazati da je on autor toga djela ako ga tužite (naravno to ćete činiti samo kada su bitne i velike krađe u pitanju). A taj to neće moći.
Neka vas (jednokratni) iznos od 240 kn ne obeshrabri. Ako vam je to mnogo: dobro ocijenite od kojeg djela možete očekivati nešto konkretnije ili ako šaljete djelo van vaše kontrole. Ne zaboravite da vam kompenzacija za krađu može donijeti dosta puta onih 240 kn ukoliko možete dokazati da ste vi autor.
I natrpajte na taj CD što više fotografija možete, ili sve moguće tekstove koje imate, kad već to radite.

4. Ako pištete autorska djela, napravite isto kao i autori fotografija pod 3.
Zapamtite: čim vaša djela šaljete uokolo za neke objave, očekivanje nekih honorara, to je vaše djelo u potpunosti van vaše kontrole. Nemojte poslije plakati.
Nema garancije da će veliki medij, izdavač i sl. biti i pošteni.

(idući post kako se radi watermark na fotografijama).



Post je objavljen 04.11.2007. u 18:25 sati.