Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hss

Marketing

Zatvoreno zbog smrdi

Piše: Stipo Gabrić Jambo

Vlada je odlučila izdvojiti 410 milijuna kuna i tako ublažiti posljedice od suše priznavajući 20% štete (a ne 30% kako je tražio HSS). Ali od koga je – dobro je, s obzirom na kroničan nedostatak sluha aktualne Vlade za selo i poljoprivredu. No problem je u tome što je Vlada tim potezom skrojila novi administrativni ustroj Republike Hrvatske. Sedam županija je, jednostavno, nestalo, isparilo. Valjda tijekom velikih vrućina i suše ovoga ljeta. Gotovo sve odreda su jadranske, a u nekima, kao u Dubrovačko-neretvanskoj kiša nije pala 120 dana. Ne, to nije suša, to se zove lijepo vrijeme. Uostalom, što bi davali županijama u kojima (kako oni misle) dobro stoje. Treba zamazati oči Slavoniji i Istri. Baš me zanima po kojim kriterijima suše u Istri jest bilo, a na Braču, Hvaru ili Korčuli nije?
Ja ću se ovdje ograničiti na primjer doline Neretve, izrazito poljoprivrednog kraja o kojem više znam. Ali sve što ću reći može se odnositi i na Konavle, srednjodalmatinske otoke itd. Evo kako je stručni ocjenjivački sud, na čelu s ministrom Čobankovićem, donosio prosudbe. Čobanković: „Meni su moji prijatelji iz Opuzena rekli da je mandarina odlično rodila, što znači da suše u dolini Neretve nije bilo.“ Maestralno. Eto, što ti znači struka. Bravo maestro! Sve me to podsjeća na legendarnu scenu iz, također, legendarnoga Alana Forda (svojedobno su me razni plaćenici kroz tisak znali oblatiti kao poluidiota koji čita samo stripove). Ne znam hoću li se sjetiti baš točno, ali bit će ostati nepromijenjena.
Tijekom jedne od svojih akcija grupa TNT trebala je intervenirati u Kanadi. Grunf je pripremio letjelicu u vidu nekakve jahaće rakete, ali problem je bio što nisu znali kamo je okrenuti. Na koju stranu je Kanada? Ja znam – reče Bob Rock i pokaže rukom u određenom smjeru. Kako znaš? – upitaše ostali. ¬– Pa kad moja teta spominje sestru u Kanadi svaki put pokaže u tom smjeru.
Nažalost, ovo nije smiješno. Ovo je tragično. Eto tako se HDZ revanšira svome stabilnom biračkom tijelu diljem jadranske obale. Na svu sreću samo do svete Kate, kada će hrvatski narod izaći na izbore i konačno na političku cvjećarnicu HDZ-a staviti natpis „Zatvoreno zbog smrdi“ (još jedan genijalan prijevod pok. Nenada Brixija, nakon kojega Alan Ford više nije bio isti).

Post je objavljen 04.11.2007. u 13:06 sati.