Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rugbymakarska

Marketing

Trofej Webb Ellis u J. Afriku

Četiri godine nakon čarobne večeri u Sydneyju, kad je Englezima donio prvi naslov svjetskog prvaka rastuživši domaće navijače, Jonny Wilkinson nije pronašao čaroliju kojom bi na Stade de Franceu slomio južnoafrički obrambeni zid. Južna Afrika slavi svoje heroje koji su nakon domaćeg trijumfa 1995. kroz 80 minuta obrambenog rata pobijedili Engleze 15-6 i vratili Webb Ellis trofej na afrički kontinent.

Južna Afrika u finale je ušla kao favorit, jer Engleze u pomlađenom sastavu nitko nije vidio tako daleko u turniru, pogotovo nakon što je momčad Briana Ashtona na otvaranju SP-a u dvoboju protiv finalnog suparnika potučena do nogu (0-36). Povratak Jonnyja Wilkinsona, koji je zbog ozljede propustio početak SP-a, pokrenuo je Engleze, dovukao ih do četvrtfinala, a onda je za njih počeo drugi turnir.

Svi su bili svjesni da finalni dvoboj neće biti nimalo nalik utakmici s početka SP-a u kojoj su Južnoafrikanci bez ikakvih poteškoća stigli do pobjede nad svjetskim prvacima. Očekivano, obje su se momčadi postavile opreznije, prvo se mislilo na obranu. U takvim utakmicama odlučuju sitnice i ?kickeri?. Idealni uvjeti za Wilkinsona, ali ništa lošiji za Percyja Montgomeryja, zaduženog za pucačke dužnosti u sastavu Springboksa.

Južnoafrikanci su do poluvremena izgradili prednost 9-3. Montgomery je realizirao tri kaznena udarca, isto je napravio i Wilkinson u jedinoj prilici za Engleze koji su bili inferiorni u ubacivanjima lopte iz auta. Polaganja nije bilo, a blizu su u dva navrata pred kraj poluvremena bili Južnoafrikanci. No, engleska je obrana izdržala i zadržala Springbokse u oba navrata na pola metra od korner crte.

Bilo je očito da svjetski prvaci moraju ambicioznije krenuti prema naprijed u drugom dijelu, što su i učinili. Mathew Tait u slalomu je pronašao rupu u južnoafričkoj obrani, otvorio prostor za Marka Cueta koji se bacio preko korner crte, ali je u tom letu nogom dotaknuo prostor u autu. Nakon dugotrajnog pregledavanja snimke i iščekivanja mnogobrojnih engleskih navijača, TV sudac presudio da je polaganje nevažeće. Englezima je ostao samo kazneni udarac kojim je Wilikinson smanjio zaostatak na 6-9. No, to će ostati posljednji engleski poeni u utakmici. Montgomery je u 51. minuti realizirao i četvrti kazneni udarac za 12-6, a u 62. minuti pucačku je dužnost preuzeo Francois Steyn i pogodio sa 46 metara za 15-6! Svi pokušaji Engleza da promijene rezultat ostali su uzaludni. San o obrani naslova nije pretvoren u javu.

John Smit, kapetan Južne Afrike teško je zadržavao suze, kad je podignuo u zrak zlatni pehar namijenjen svjetskim prvacima.

- Moram zahvaliti treneru. Kad nas je prvi put okupio rekao nam je da ćemo biti svjetski prvaci. Nije lagao - rekao je Smit.

Jake White preuzeo je momčad 2004. i znao ih pripremiti za najvažniji događaj u zemlji zaluđenoj ragbijem.

- Svi nas pitaju zašto nam je svjetsko prvenstvo toliko važno. To je daleko veći događaj od bilo čega. Predsjednik Thabo Mbeki bio nam je u svlačionici. Rekao nam je koliko je ponosan što je Južnoafrikanac - rekao je trener pobjednika koji je posebno istaknuo obrambenu reakciju Danieja Rossouwa kad je spriječio Engleze u pokušaju polaganja na startu drugog poluvremena.

- Broj 8 bio je na njihovom krilnom igraču i u tu situaciju stane cijela utakmica. To je ono što tražite od igrača kad izlaze na travnjak, da sva petnaestorica igraju jedan za drugoga.

Unatoč tome što je Montgomery realizirao sva četiri kaznena udarca i donio 12 od 15 poena novim svjetskim prvacima, igračem utakmice proglašen je Victor Matfield, jedan od trojice igrača iz prednje obrambene linije Južnoafrikanaca. Upravo taj dio momčadi dobio je najviše pohvala s engleske strane.

- Bili su fantastični. Već su godinama najbolja prednja linija na svijetu i zadali su nam puno problema - rekao je Ben Key, član druge engleske linije.

Engleski trener Brian Ashton najviše je žalio za propuštenim prilikama u drugom dijelu.

- Mislim da 15-6 nije realan rezultat, iako smo teško izlazili izvan naših 40 metara. U drugom poluvremenu smo igrali bolje, stvarali prilike, ali smo ih trebali bolje koristiti.

Englezi nisu uspjeli postati prva reprezentacija koja će obraniti naslov. Južnoafrikanci su se pridružili Australcima s dva naslova. Završeno je 45 dana ragbi groznice. Ostaje još samo trijumfalni povratak svjetskih prvaka u Južnu Afriku u utorak i pobjednička parada predviđena za petak. Četiri godine trofej Webba Ellisa stanovat će u Južnoj Africi. Treće mjesto osvojila je Argentina, najugodnije iznenađenje prvenstva koja je pobijedila Francusku. Za četiri godine ragbi se vraća kući - domaćin SP-a je Novi Zeland.


South African Rugby Tribute

Add to My Profile | More Videos

Post je objavljen 25.10.2007. u 23:15 sati.