Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tetaizprirode

Marketing

Volite li marmeladu




Prekrasan, sunčan današnji dan bio je kao stvoren za lagani uspon na obronke Kozjaka, u sućurački gaj. Tu oduvjek raste grm planika, u ovo doba godine okićen vrlo dekorativnim plodovima, maginjama.

Prije nekoliko godina veliki je požar uništio vegetaciju oko Kaštel Sućurca, ove godine prvi je urod omlađene makije.
Ako niste iz priobalja, sigurno ne znate što je to. Planika je mediteranski vazdazeleni grm kožnata lišća. Ujesen cvate zelenožutim gronjama zvonastih cvjetova, a istodobno, na istim granama plodonosi narančastocrvenim plodovima. Kuglasti plodovi su oblikom slični jagodama, a promjer im je oko 1,5 cm.

Plodovi sadrže dosta C-vitamina (280 mg% askorbinske kiseline), nešto šećera, pektina i jabučne kiseline. Mogu se jesti sirovi, ali im je ukus bljutav, te se prerađuju u marmeladu, voćni sir (kotonjadu), sok ili rakiju. Kod priređivanja marmelade problem je kako odstraniti sitne sjemenke i tvrde jezgrice. Ovaj sam problem riješila cijeđenjem mase kroz najlončarapu.

Budući plodovi sadrže dosta pektina, kuhanje marmelade ide brzo, u desetak minuta marmelada je kuhana, doda se šećera (na 1 kg mase doda se 250 g šećera), doda se žličica mljevenog cimeta i žličica mljevenog ružmarina i gotova marmelada puni se u zagrijane staklenke i boce sutradan zatvore zatvaračem.


Post je objavljen 03.11.2007. u 20:55 sati.