Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/unrealfilmovi

Marketing

They Live (1988)

Trailer
Režija: John Carpenter
Scenarij: Ray Nelson,John Carpenter
Uloge: Roddy Piper,Keith David,Meg Foster,George 'Buck' Flower,Peter Jason,Raymond St. Jacques...
Žanar:Sc-Fi,Triller,Akcijski
Imdb
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Priča: Usamljeni lutalica pod imenom Nada dolazi u nepoznati grad u potrazi za poslom. Nakon prvotnih neuspjeha uspijeva pronaći posao na gradilištu, gdje upozna Franka, koji mu ponudi smještaj u prihvatilištu za siromašne.Nada prihvati ponudu i useli se u prihvatilište dok ne pronađe neki stan, no odmah po dolasku počinje primjećivati neke sumnjive stvari,poput crkve u kojoj se nešto čudno i sumnjivo događa ,a u TV program se često netko ubacuje i govori o nekakvoj obrani.Ubrzo policija se pojavi i iz nepoznatog razloga napadne ljude iz crkve i one iz prihvatilištu za siromašne. Sljedeći dan Nada koj se izvukao pronalazi u crkvi hrpu sunčanih naočala. Dok je stavio jednu od tih naočala vidjeo je da našim svjetom upravljaju vanzemaljci koji izgledaju kao ljudi.Ti vanzemaljci zapravo sistemačno preuzimaju kontrolu nad zemljom maskirajuči se u ljudska bića i neprimjetno pokoravajući javnost. Nada nije moga držati usta kada je vidio vanzemaljca, pa su otkrili da ih može vidjeti i to im se nimalo ne sviđa.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
O filmu: They Live mi je uz Big Trouble in Little China i The Thing vjerojatno najbolji film od John Carpentera. Prvo kaj mi se dopao u filmu je cool i dosta zanimljiva priča ,koju ne bi trebali previše shvatiti ozbiljno kao ni cjeli film jer je ovo ipak napola trash. Glavni lik kojeg glumi hrvač Roddy Piper je dosta likeable i gluma nije loša, no vrhunac samog lika dolazi kada otkrije za vanzemaljce pa ide uokolo razbijati vanzemaljce i bacati legendarne on-linere. Među dijaozima najači mi dio dok uđe u banku sa sačmaricom pa kaže "I have come here to chew bubble gum and kick ass, and I'm all out of bubble gum" pa propuca vanzemaljce, a s vremenom jedan vanemaljac obavjesti druge pa sljedi dijalog “Mama don’t like tattletales” no ništa od toga da ubije tog vanzemaljca(*mini spolier* teleportacija).Keith David koj glumi Franka je isto dobar lik i osjetio sam da funkcijonira kombinacija između njega i Nada,no koga briga za njihovo partnerstvo kada prije toga imamo šoru između njih u malenoj ulici i radi se o jednoj od najboljih borba u filmu kada (miksanje borbe šakama i hrvanja snjimljeno u stilu starih western filmova s malom dozom humora i krvi zubo ). Od likova mi je jedino dosadna Holly,no srečom nema puno vremena na ekranu. Od filmova John Carpenter bi uvjek očekivao dobru glazbu i dobijam je u ovom filmu,ali ipak nije bolje od recimo Prince of Darkness,Halloween i Vampires. Njegova režija je svakak dobra.Vrlo brzo ljude uvlači u priču,dobro miksa crno-bjeli pogled iz naočala sa normalnim pogledom i akcijske scene su kvalitetne.Problemi,hmm pa film ih baš nije imao,jedino mi je malo naivno da u nekim scenama glavni likovi jednostavno hodaju gradom,a svi vanzemaljci znaju kako izgledaju pa zakaj ih onda ne hvataju?

They Live je zabavan,cool i dosta zanimljiv film sa solidnom glumačkom postavom,dobrom režijom i pristojnom glazbom.Sadrži još par legendarnih on-liner,jednu od najboljih šora i kraj filma je zakon(na takav način se treba završit film,a ne kao ovi današnji filmovi koji završe sa dosadnim i zaboravljivim krajem) :).

Ocjena 5/5

Zanimljivosti i ostalo:
-Poznati on-liner iz filma "I have come here to chew bubble gum and kick ass, and I'm all out of bubble gum" je dodao Roddy Piper. Navodno je uzeo taj on-liner iz liste svojih ideja za intervju na profesionalnom hrvanju .Taj on-liner je kasniju bio izrečen u legendarnoj igrici Duke Nukem 3D(joj kako sam obožavao tu igricu, kada će već jednom nastavak?)
-Scena borbe između Nada (Roddy Piper) and Frank (Keith David) je trebala trajat 20 sekundi,no Piper i David su se odlučiti zastvarno borit. Carpenter je ostao impresioniran fajtom pa je stavio da borba traje 5 minuta i 20 sekundi.
-Carpenter je odlučio dati hrvaču Roddy Piperu ulogu kada ga je vidio na Wrestlemaniji III.Carepenter je još napisao lika Frank posebno za glumca Keith David s kojim je radio na The Thing.
-Na kraju filma dva kritičara govore o nasilje u filmovima i spominju George A. Romero(Dawn of the Dead) i redatelja ovog filma John Carpentera.

Post je objavljen 02.11.2007. u 10:03 sati.