Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karaka

Marketing

VRSTE LIRSKIH PJESAMA PREMA TEMATICI - S.S. KRANJCEVIĆ: MOJ DOM

Lirika potječe od grč. lyra - glazbeni instrument, a upućuje na zaključak da je lirika nastala sjedinjenjem glazbe, glume, govora i plesa.
Značajke: subjektivna je, iznosi osjećaje i zasniva se na ritmu, odlikuje se kratkoćom vanjske forme, bogatstvom pjesničkih slika i motiva te uporabom stilskih sredstava.
Djelimo je prema sadržaju (domoljubne, ljubavne, pejasažne, socijalne, misaone ili refleksivne lirske pjesme, religiozne) i prema tradiciji (Ditiramb, Himna, Oda, Elegija, Epigram i Epitaf).



S.S. Kranjčević jedan je od naznačajnijih pjesnika 19st., a i jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika uopće. Najznčajnija djela su mu zbirke pjesama Bugarkinje, Izabrane pjesme, Trzaji, i Pjesme. Započeo je kao domoljubni pjesnik, predstavio se i kao socijalni i socijalno - satirični pjesnik, pjesnik misaonih pjesama (Mojsije i Gospodskom Kastoru).

Pjesma Moj dom je domoljubna lirska pjesma. Pjesnik iznosi svoje osjećaje prema domovini koja je temelj njegova života, dostojna najvećeg poštovanja i ljubavi. On je nesretan zato što domovina nije slobodna. Na kraju on prenosi osjećaj domoljublja u Svemir jer smrt je konačno oslobođenje i pjesnika i njegove ljubavi prema domovini. Izmjenjuju se 14-erci i 6-erci u katrenima.

Post je objavljen 02.11.2007. u 01:39 sati.