Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hss

Marketing

LOL ili, što bi u Dalmaciji rekli, za krepat od smijeha

Piše: Stipo Gabrić Jambo

Sinoć sam se vratio sa jako uspješna skupa u Gabela Polju. Za one koji ne znaju, moj Metković je igrom povijesnih okolnosti završio na samoj granici između nekadašnje Mletačke republike i Otomanskoga carstva. Na svu sreću s OVE strane granice. A na nesreću svekolikoga hrvatskog puka koji je ostao s ONE strane. Gabela Polje je novije naselje smješteno između stare Gabele u Bosni i Hercegovini (tamo gdje Salinas Price vidi Troju) i grada Metkovića. Mnogi stanovnici toga naselja, koje je i prostorno spojeno s Metkovićem, rade u Metkoviću, gdje im i djeca idu u školu. Po svemu to je dio Metkovića, ali u drugoj državi. Dijeli ih jedna od najsmješnijih ulica na svijetu – ulica Marka Marulića u kojoj su kuće s lijeve strane u Hrvatskoj, a one s desne u Republici BiH.
Vrativši se umoran i zadovoljan doma, sjednem pred televizor i gledam vijest kao je HDZ svojim blogerima zabranio daljnju aktivnost na blogu. Pazite, ne tamo nekim hadezeovcima, nego, ni glavom ni bradom, ministru Kirinu, Berislavu Rončeviću i sličnu kalibru. Ništa čudno. Sa HDZ-om i njegovim strahom od naprednih tehnologija, a naročito onih koje omogućuju slobodno mišljene, imam debelo ružno iskustvo. Možda i prvi u Hrvatskoj. Vjerujem da se svi sjećate kako je HDZ 2004. raspustio Gradsko vijeće Metkovića i namjestio svoga povjerenika, misleći kako će se Metkovci prepasti i prihvatiti ih kao osloboditelje. Tada je na lokalnoj web stranici stajala anketa gdje su se građani mogli izjasniti za koga će glasovati na prijevremenim lokalnim izborima. Panika među, zna se kime, nastala je kada je anketa pokazala da moja nezavisna lista vodi sa 37.58% ispred HDZ-a koji je imao 23,43%. Meštri iz kazališta lutaka promptno su povukli nekoliko povjerenikovih konaca pa je on uredniku web stranice dao nalog da skine anketu. Urednik to nije htio napraviti pa je „ukinuo“ cijelu stranicu stavivši na nju faksimil povjerenikova naloga. I tada je eksplodirala cijela Internet zajednica. Vijest je stigla do najznačajnijih hrvatskih medija pa se moćni HDZ brže-bolje povukao uz „nemušta“ objašnjenja. No, prošli su puno gore nego što je pokazivala anketa. Ja sam osvojio više nego duplo više od HDZ-a.
Jutros gledam Kopernikanski obrat. HDZ je „vratio“ svoje blogere, opet uz „nemušta“ objašnjenja. Kažu: „S obzirom da smo bili u eksperimentalnoj fazi, zbog velikog broja posjeta i komentara došlo je do tehničkih poteškoća i bili smo prisiljeni nakratko maknuti blogove sa naših web stranica.“ Za umrijet od smijeha. LOL, je li tako danas kažu mladi? Kao da su oni (HDZ) programeri blog aplikacije. Nisam sveznalica, ali iz moga tima mi kažu da je servis blog.hr stabilna aplikacija koja već godinama servisira na tisuće blogova dnevno. Bit će prije da su poteškoće nastale u HDZ-ovim glavama koje nisu spremne prihvatiti otvorenost što je blogovi omogućuju i gdje svaki posjetitelj može ostaviti svoj komentar. Čuo sam da je na Kirinovu blogu bilo čak 400 komentara koji su sad izbrisani. Mogu mislit kakvi su bili.
I što zaključiti? Stranka, koja se predstavlja kao jamac našega ulaska u EU, blamira se pružajući javnosti objašnjenja kojima se smije i posljednji hrvatski Internet klinac. Ništa nisu naučili na projektu Metković 2004., a sudeći prema njihovu mentalnom ustroju, nikad ni neće.


Post je objavljen 31.10.2007. u 16:18 sati.