Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Baigan hari matar charchari - patliđan s graškom na bengalski način



Ovih sam dana iznova poklekla pred charcharijima (ćarćarijima). Ovo bengalsko jelo kombinira tri načina obrade namirnica: kuhanje, kuhanje na pari te prženje. I niti jednom se ne miješa!
Na samome početku veliki komadi povrća lagano se kuhaju u začinjenoj tekućini (voda ili temeljac). Ponekada im se dodaju rajčice ili šećer kako bi povrće dobilo finu glazuru. Nakon što većina tekućine ispari, njen koncentrat s dna lonca kuha povrće na pari. Kada povrće omekša poput maslaca, a sva tekućina nestane slijedi završna i iščekivana faza. Nastanak korice na dnu lonca koji signalizira kraj stvaranja charcharija.
Kako se povrće kuha bez miješanja, a tekućina polako isparava, na dnu lonca se stvara korica. Kada korica počne tamnjeti charchari je gotov!
Posudu treba maknuti s vatre i poklopiti na par minuta kako bi korica omekšala.
Nakon što minute iščekivanja minu, povrće se s lakoćom uvije njen zagrljaj i odleti na vaš tanjur.

Zadnji stadij kuhanja je i najopasniji jer je na granici sa zagorijevanjem, stoga oprezno!
Kako biste to izbjegli uvijek koristite dobro i kvalitetno posuđe s vrrrlo debelim dnom.
Dobra posuda i vrlo malo pažnje dijele vas od vašeg prvog i savršenog charcharija!

Ogroman 'crave-ing' i pomisao na njihov predivan okus u ustima natjerao me da par dana za redom pripremam razne vrste. Ne zahtijevaju neku posebnu pažnju i kuhaju se tako reći sami dok vi pripremate ostala jela.

Usudite se i isprobajte ih i vi!



BAIGAN HARI MATAR CHARCHARI

Ovaj charchari odlučan je protivnik onih koji ne vole patliđan.
Poput većine charcharija uopće se ne miješa već lagano kuha uz povremenu trešnju posude.
Kockice patliđana pretvore se u nježni pire koji izaziva čvrstu teksturu zelenog graška.

Zbog poveće količine ghija ovo nije svakodnevno jelo. Poslužite ga na bengalski način s ogromnom količinom bijele riže i capatijima.
I imajte na umu – treba vam samo tanak sloj smeđe korice, jelo ne smije zagorjeti.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 45 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:

1 patliđan (455-570g) narezan na 2.5 cm kockice
(svaka kockica bi trebala imati dio ljubičaste kožice ako ne želite pre pireastu teksturu)
2 šalice (285 g) graška, svježeg ili zamrznutog
4 žlice ghija ili maslaca
1 žlica grubo mljevenog korijandera u zrnu
1/2 žlice grubo mljevenog rimskog kumina
1 žličica kurkume
1 i 1/4 žličice soli
1-3 cijela čilija
1/4 – 1/2 žličice asafetide
2 šalice (480 ml) vode ili temeljca

Postupak:

1. Poslažite narezani patliđan u posudu s dubokim dnom. Posipajte ga ostalim sastojcima (svježi grašak dodajte sada, a ukoliko koristite smrznuti, dodat ćemo ga kasnije).
Zalijte vodom, pričekajte da proključa i kuhajte 3-4 minute.



2. Smanjite vatru, djelomično poklopite posudu i kuhajte oko 30ak minuta. S vremena na vrijeme protresite posudu. Provirite i provjerite isparava li voda prebrzo i ako da, ulijte još mali i smanjite vatru.

Kada gotovo sva tekućina ispari (dodajte smrznuti grašak), smanjite vatru i pričekate da se na dnu posude stvori korica.



3. Maknite posudu s vatre, poklopite i ostavite 3-4 minute. Umiješajte omekšanu koricu, izvadite čilije i poslužite.



U slast!

Post je objavljen 30.10.2007. u 12:03 sati.